KoskelosoppaKynityt koskelot keitetään kokonaisena vedessä mausteena maustepippureita ja ripaus suolaa. Kypsistä linnuista poistetaan rintalihat ja kintut. Liemeen pannaan perunalohkoja ja 1 rkl kaurahiutaleita litralle lientä. Saman aikaisesti luut saavat kiehua. Kun perunat ovat pehmeitä, poistetaan luut keitosta ja lisätään paloitellut linnun lihat keittoon.
Kaurahiutaleet suurustavat ja koskelon hienoarominen rasva täydentävät keittoa.
|
Sorsaa pannussaAinekset:
Liemen keittämiseen:
Kastike:
Valmistusohje Leikkaa sorsat kahtia rintalastan ja selkärangan kohdalta. Irrota selkärangat, rintapalat ja koipireidet. Poista rintapaloista luut ja siivet. Mausta koipireidet ja rintapalat suolalla, pippurilla ja katajanmarjalla. Anna maustua sillä aikaa kun liemi kiehuu. Liemi: Kuumenna rasva paistokasarissa ja ruskista sorsan luut ja kasvispalat. Lisää mausteet, suolaa niukasti ja vettä niin paljon että luut melkein peittyvät. Hauduta kannen alla noin 30 minuuttia. Siivilöi liemi laakeaan kattilaan tai paistokasariin, lisää viini. Keitä nestettä haihduttaen kunnes liemestä on jäljellä noin kaksi-kolme desiä. Lisää silloin kerma ja voi ja keitä kunnes kastike on kiiltävää ja sakeaa. Tarkista kastikkeen maku ja lisää mausteita tarvittaessa. Paista maustuneet sorsapalat suuressa paistinpannussa molemmilta puolilta hitaasti kypsiksi. Kaada kastike pannuun ja anna kiehahtaa. Kanna pannu pöytään ja tarjoa yrttipunajuurien, höyrytetyn kukka-ja ruusukaalin ja hyvän leivän kanssa. |
Teksti: Pirjo Saastamoinen/Kodin PellervoSorsa-kantarellipata
Ainekset:
Valmistusohje Ruskista huuhdotut ja kuivatut sorsat padassa ja lisää paloitellut juurekset myös ruskistumaan. Lisää vettä, jotta linnut juuri ja juuri peittyvät sekä mausteet ja pihlajanmarjat. Keitä reilun tunnin ajan. Ota linnut liemestä, perkaa ja paloittele nahattomiksi ja luuttomiksi paloiksi. Siivilöi liemi, mittaa kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Suurusta kastikesuurusteella pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää sorsapalat ja ruskistetut kantarellit. Mausta pata kermalla tai sulatejuustolla ja halutessasi fondilla, pihlajanmarjahyytelöllä ja konjakilla. |
Ohje: Piia Jaatinen/Reetta Resepti Palvelu/Kuopion Prisma HELPPO PUNAVIINIKASTIKE RIISTALINNULLE
|
Ruokala.com -reseptitFasaaninrinta (4 annosta)
Marinadi:
Puhdista fasaaninrinnat. Varaa noin 150 g lihaa / syöjä. 600 g puhdasta fasaaninrintaa
Sekoita aineet keskenään ja hiero fasaaninrintojen pintaan. Anna maustua n. 1 vrk. Pyyhi marinadi pois ja ruskista pannulla. Loppukypsennä uunissa noin 110 asteessa n. 35 min.
|
Ruokala.com -reseptitAnkanrintaa, hunaja-sipulimarmeladia ja lämmintä balsamiviinietikkakastiketta,
(4 annosta) 2 ankanrintaa (150-170 g/henkilö)
Ruskista luuttomat ankanrinnat paistinpannussa rasvapuoli ensin hyvin rapeaksi ja vatsapuolta vain hetken. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista 200 C uunissa 8-10 minuuttia. Anna vetäytyä hyvin ennen viipalointia, etteivät lihasnesteet valu ulos. Ankanrinnan päälle voit vielä paistaa vähässä voissa tuoreita siitakesieniä mantelilastuilla höystettynä. |
Ruokala.com -reseptit (4 annosta)
Appelsiiniglaseerattua sorsapaistia
Varaa puolikas sorsaa syöjää kohti. Sulata sorsa, Poista kädellä sorsan sisältä mahdolliset sisäelimet. Katkaise siivet viimeisestä nivelestä. Ne ovat rumia ja niissä ei ole mitään syötävää. Ruskista sorsa pannulla kauttaaltaan. Pilko juurekset ja laita uunivuokaan yhdessä sorsan kanssa. Kaada lihaliemi päälle. Paista 165 C n. 1,5 tuntia. Jäähdytä hiukan. Halkaise lintu saksilla kahtia rintalastan kohdalta. Poista rintalasta, selkä ranka, reisi- ja siipiluut.2 kynittyä, patavalmista sorsaa (n. 800 g /kpl)
Appelsiiniglaseeraus:
Appelsiiniglaseeraus Keitä appelsiininkuoria noin 10 minuuttia. Suikaloi ohuiksi suikaleiksi. Sekoita marmeladi, mehu ja kuori keskenään, sivele seoksella sorsat nahkapuolelta. Lämmitä puolikkaita sorsia tilkassa haudutuslientä uunipellillä 200 C n. 8 minuuttia. |
Ohje: Piia Jaatinen/ Reetta Resepti Palvelu/Kuopion Prisma APPELSIININEN SORSAPAISTI
|
Ohje: Piia Jaatinen/ Reetta Resepti Palvelu/Kuopion Prisma MEHEVÄ SORSAPAISTI
Tarjoile esimerkiksi punajuuri perunasoseen tai vaikkapa kermaperunoiden kera. |
Ohje. Piia Jaatinen /Reetta Resepti Palvelu/Kuopion Prisma OLUTTA JA SORSAA
Tarjoa vaikkapa keitettyjen perunoiden kera. |
Reetta Resepti Palvelu/Kuopion Prisma HELPPO JA HERKULLINEN SORSAPAISTI
Tarjoile keitettyjen perunoiden, puolukkahillon ja punaviinin kanssa. |
Ohje: Piia Jaatinen/ Reetta Resepti Palvelu /Kuopion Prisma PAISTETTUA SORSAA JA MUSTAJUURIKASTIKETTA
|
Ohje: Piia Jaatinen/ Reetta ReseptiPalvelu/Kuopion Prisma SORSAA JA KERMAKASTIKETTA
Ota kattila pois liedeltä ja lisää sinihomejuusto tai mustaherukkahyytelö, voit pitäytyä myös perinteisessä kermakastikkeeqsa Ilman näitä. |
Teksti: Marja Malilen/ApuPaistettu sorsa
Ainekset:
Liemi:
Kastike:
Valmistusohje Huuhdo ja kuivaa sorsa. Mittaa liemiainekset kattilaan ja keitä hiljalleen noin 15 minuuttia, siivilöi. Ruskista lintua hieman voissa. Siirrä sorsa uunipannulle, mausta ja lisää pannulle lohkotut sipulit ja juurekset. Kaada päälle sisäelimistä keitetty liemi. Lisää tarpeen mukaan vettä. Pane lintu uuniin 150 asteeseen ja anna kypsyä noin tunnin ajan. Valele liemellä muutaman kerran paistumisen aikana. Siivilöi paistoliemi ja valmista siitä kastike. Kuumenna liemi, suurusta ja mausta mustaherukkahillolla (ja juustolla) sekä kermalla. |
Karin urpupaisti teerestäKarin urpupaisti
Kari tutkii mielellään, mitä riistaeläimet ovat milloinkin syöneet. Lokakuun puolivälissä teeren sisältä löytyi koivunlehteä, puolukkaa, urpuja, kanervaa ja mustikan varsipaloja. Perattuaan linnun hän keräsi metsästä mausteet lintupataa varten.
Kuumenna pata ja lämmitä rasva. Irrota kintut ja ruskista linnun osat voissa padassa. Lisää pataan mehuja muut raaka-aineet. Sulje pata kannella ja anna linnun hautua koon mukaan 1-1 1/2 tuntia. Valele lintua pari kertaa kypsymisen aikana. Irrota linnusta kinttu-ja rintalihat. Paloittele luut pataan, lisää desi vettä ja keitä kastikepohjaa 15 minuuttia. Siivilöi kastike ja suurusta se ohrakkaalla. Tarkista kastikkeen suola. Pane tarjoiluvadille mustikan ja kanervan varsia ja tilkka mustaherukkamehua. Leikkaa teeren lihat viipaleiksi varsien päälle.Tarjoa kastike erikseen ja lisäkkeeksi perunamuusia. Takan loimussa teeripaistin värit pääsevät edukseen.Mustaherukkakastikkeen makusointu sopii teeren makuun paremmin kuin parhain viinikastike. |