Bertta Räsänen; Pohjois- ja Etelä Savon ruokaperinnettä
SUUTARINPAESTI Suutarinpaistia valmistettiin varsinkin syksyisin.
Muikut siivottiin ja huuhdottiin. Sianlihat leikattiin viipaleiksi. Koko ei ollut niin tarkoin määrätty. Ne voivat olla joko suuria lämpäreitä tai pieniä siruja. Lihat pantiin pannulle hiljalleen sirisemään ja kun ne olivat ruskeita, pienennetyt sipulit rivautettiin joukkoon. Kun sipulit kiehuivat vähän aikaa rasvassa, pannulle pantiin muikut ja vesi. Vettä laitettiin sen verran, että muikut eivät jääneet kuivilleen lihojen päälle. Jos lihat olivat tuimia, suolaa lisättiin. Kun kaloista alkoi irrota ruoto, ne olivat kypsiä ja paisti oli valmista |
Bertta Räsänen; Pohjois- ja EteläSavon ruokaperinnettä
MATIKKASIPATTI Maaninkalaisittain sipatti valmistettiin seuraavalla tavalla:
Matikat siivottiin ja paloiteltiin sopiviksi paloiksi. Jos matikat olivat kovin suuria, ne voitiin halkaista myöskin selältä. Palasista tuli näin pienenpiä ja saivat mukavamman maun. Sian lihat leikattiin viipaleiksi ja pantiin pataan tai pannuun ruskistumaan. Kun ne olivat kauniin ruskeat, lihat otettiin pois pannulta. Osa rasvasta voitiin poistaa, jos lihoihin oli tullut liikaa rasvaa. |
Bertta Räsänen; Pohjois- ja EteläSavon ruokaperinnettä
SOOSSIKALA Tämä uunissa keittäen valmistettu kalaruokalaji oli yhteinen herrasväelle ja talonpoikaistaloille. Etenkin juhannuslahna tarjottiin mielellään soossikalana ja juhlavampaan tapaan kala kypsennettiin ja tuotiin tarjolle kokonaisena. Tavallisesti se kuitenkin paloiteltiin ennen uuniin laittamista. Kala kypsennettiin uunin jälkilämmössä. Kaloille tehtiin kastike, johon käytettiin:
Tehtiin tavallinen maetosoossi eli valkokastike, jonka liemenä oli siis kalan keitinliemi. Keitetyt kananmunat sipellettiin kastikkeen joukkoon, ja myöhempinä aikoina kastike ruvettiin maustamaan ruohosipulilla. |
Bertta Räsänen; Pohjois- ja EteläSavon ruokaperinnettä KALAKEITTO Kalakeittoa keitettiin yleensä kaikesta kalasta, mitä järvistä saatiin. Niin kiisket kuin kuoreetkin olivat hyviä keittokaloja. Kalakeiton suosion syynä voi olla myös helppo keitto tapa, joka ei juuri vaihtele aineksienkaan vaihdellessa. Tällä tutulla tavalla savolaisemännät aina ovat keittonsa keittäneet:
Lohkotut perunat pannaan veteen kiehumaan, lisätään mausteet ja kalat, jos ne ovat sen laatuisia, että ne voi panna yhtäaikaa perunoiden kanssa kiehumaan. Ahvenia ja muita pieniä kaloja käyttäessä perunat saavat hetken aikaa kiehahtaa ennen kuin kalat lisätään joukkoon. Loppuvaiheessa sekoitetaan keittoon maito ja suurusjauho. Jos perunoihin tahdotaan saada suolan maku, se on pantava samanaikaisesti perunoiden ja kalojen kanssa. Mutta jos liemestä halutaan pehmeän ja tuoreen makuista, on suola lisättävä vähän ennen kuin keitto otetaan pois kiehumasta, jolloin se vain vähän kiehahtaa. Voi lisätään aina viimeisenä. |
Tapio Laineen tapaan
Rantakala Ainesosat: 10 ruokailijalle
Valmistusohje: |
Elanto/Herkut.net
Rantakala
Perkaa kalat ja huuhtele ne kylmässä vedessä. Sulata voi padan pohjalla. Lado peratut kalat ja sipulirenkaat kerroksittain pataan. Lisää muutama kokonainen maustepippuri. Anna kalan kypsyä miedolla lämmöllä 30-40 minuuttia. Savolaiset eivät kuulemma lisää yhtään vettä tähän keitokseen, vaikka muualla Suomessa sitä harrastetaan. Tarjoa rantakalan kanssa tummaa ruisleipää. |
Rantakala Tämä ruokalaji valmistuu hiljalleen hautuen yhtä hyvin ulkosalla nuotiotulilla kuin sisätiloissa liedelläkin. Aito savun aromi ja tunnelma tosin syntyvät vain elävän tulen äärellä. Lado voideltuun pataan kerroksittain perattuja tuoreita muikkuja (tai muuta pientä kalaa), mausta suolalla ja levitä väliin runsaasti hienonnettua sipulia sekä voita. Halutessasi voit latoa kalojen väliin ja päälle myös ruisleipäviipaleita. Lisää pataan loraus vettä ja laita kansi päälle. Anna hautua padan koosta ja kalamäärästä riippuen miedolla tulella kahdesta neljään tuntia. Kalojen tulee olla ruotoja myöten pehmeitä, mutta ei hajonneita.
|
Rantakalaa Valintatalon tapaan
Lado kalat kerroksittain tilli- ja ruohosipulisilpun sekä mausteiden kanssa pataan tai kattilaan. Lisää pohjalle hiukan vettä. Laita voinokareita päälle. Sytytä tuli ja keittele rantakala pihalla tai kypsennä se liedellä miedolla lämmöllä. Anna muhia hiljakseen poreillen 40-60 minuuttia. Nauti lämpimän jälkiuunileivän ja voin kanssa. Olipa patasi kahden tai kahdenkymmenen litran vetoinen, tämä kalaruoka onnistuu aina. Ison määrän kypsymisaika vain on pitempi. Maistuu myös lämmitettynä. |
Savustetut ahvenet
Ainekset:
Valmistusohje Suomusta ahvenet ja poista sisälmykset. Liota suola veteen. Anna ahvenien suolautua liuoksessa viitisentoista minuuttia ja savusta ne joko nuotiolla tai grilliin asetetussa savustuslaatikossa tai sähkökäyttöisessä savustuslaitteessa leppäpurulla. |
Havis Amanda merenneidon kalaherkut, Otava, Keuruu
Ahventa myllärinvaimon tapaan (4 hengelle) Ainekset:
Vihanneshöystö:
1. Mausta ahvenfileet suolalla ja pippurilla. 2. Sekoita vehnäjauhot ja korppujauhot keskenään ja jauhota kalafileet seoksessa. 3. Kuumenna pannu hyvin, laita siihen voi, anna ruskistua ja juuri kun kupliminen loppuu laita kalat pannulle. Vähennä heti lämpöä ja anna kalojen paistua, kunnes ne ovat molemmilta puolilta kullanruskeita ja rapeita. 4. Kuutioi sipuli, munakoiso ja kesäkurpitsa. Ota siemenet pois paprikoista ja tomaateista ja leikkaa kasvikset noin 1 cm:n kokoisiksi paloiksi. Murskaa valkosipulinkynsi. Kuumenna öljy, lisää vihannekset ja hauduta pehmeiksi ja maukkaiksi. 5. Mausta höystö hienonnetuilla yrteillä. 6. Nosta kalat lautaselle. Ripottele persiljasilppu paistinrasvaan ja puserra sitruunanmehu pannulle. Kaada ruskistunut persiljavoi kalojen päälle ja tarjoa vihanneshöystön kanssa. Valmistusohje: 1. Mausta ahvenfileet suolalla ja pippurilla. |
Teksti: Marja Malinen/Apu Ahvenherkku Ainekset:
Kastike:
Valmistusohje Kalaliemi on parasta, jos se on kalan ruodoista ja päistä sipulin, laakerinlehden, sipulin ja tillivarsien kanssa itse keitettyä. Joukkoon voi lisätä tilkan valkoviiniä tai sitruunaa. |
Ruokala.TV
Graavi lohi (8 annosta)
Leikkaa lohi kahdeksi ruodottomaksi fileeksi. Poista evät, mutta jätä nahka paikoilleen. Ripottele kalojen lihapuolelle tasaisesti mausteet ja laita palat vastakkain niin, että nahkapuolet ovat ulospäin. Sulje palat muovipussiin ja nosta jääkaappiin 1 1/2-2 vuorokaudeksi. Käännä pussi välillä. Raaputa mausteet pinnasta ja leikkaa fileet ohuiksi, nahattomiksi vinoviipaleiksi. Vihje: |
Ruokala.TV
Basilikamarinoitua lohta (4 annosta) – Nopeat
Puhdista lohifileistä ruodot ja kaikki rasva. Leikkaa haluamasi mallisia leveitä viipaleita. Mausta ne kevyesti suolalla ja mustapippurilla. |
Ruokala.TV
Ahvenpyttis (4 annosta)
Raaputa perunoista kuoret pois ja paloittele perunat pieniksi kuutioiksi. Kiehauta isossa kattilassa vettä. Laita perunakuutiot suolalla maustettuun veteen 2-3 minuutiksi. Vettä tulee olla niin paljon, että kiehuminen jatkuu perunoista huolimatta. Nosta perunat pois vedestä ja anna kuivahtaa. Poista ahvenfileistä ruodot. Leikkaa fileet perunakuutioiden kokoisiksi paloiksi ja paista kevyesti pannulla voissa. Nosta pannulta ja pidä lämpimänä tai paista perunat rapeiksi voissa toisella pannulla. Yhdistä ainekset ja tarjoile sinapilla maustetun smetanan ja paistetun kananmunan kanssa. |
Prisma
Keltainen ahvenkeitto
Esikäsittele kasvikset. Huuhtele ja suikaloi purjo, hienonna sipuli, lohko perunat ja viipaloi varsisellerin varret. Paista niitä kattilan pohjalla voissa ja kurkuma-mausteessa muutama minuutti. Lisää nestettä. Mausta keitto fondilla ja muilla mausteilla. Anna keiton hautua hiljalleen melkein kypsäksi. Lisää loppuvaiheessa paloiksi leikatut kalafileet, sulatejuusto ja silputut yrtit. Tarjoa keitto höyryävän kuumana lämpimien piirakoiden kanssa. |
Teksti: Finfood/Pro Kala ry
Helppo haukimureke Ainekset:
Valmistusohje 1. Kaikkien aineiden on oltava kylmiä. |
Teksti: Marja Malinen/Apu
Haukimureke Ainekset:
Valmistusohje Liota leipäpalat kermassa. Erota munan keltuaiset valkuaisista. Jauha kala, kermassa liotettu leipä, mausteet ja keltuaiset tasaiseksi seokseksi monitoimikoneessa. Sekoita joukkoon kovaksi vaahdoksi vatkatut valkuaiset. |
Ruokala.TV
Haukipullat (4 annosta)
Poista hauesta ruodot ja jauha se hienoksi massaksi esimerkiksi tehosekoittimessa. Lisää mausteet ja raastettu sitruunankuori, anna maustua hetki. Vatkaa valkuaiset kevyesti ja lisää ne murekkeen joukkoon koko ajan sekoittaen. Lisää joukkoon kerma ohuena nauhana. Tarkista maku. Lämmitä kalaliemi melkein kiehuvaksi, muotoile haukimassasta lusikalla palloja ja hauduta ne kypsiksi kalaliemessä. Hitaasti ja varovaisesti, noin 3 minuuttia per puoli. |
Pirkan parhaat kalaruoat, Arja Lindstedt.
Täytetty hauki Ainekset:
Täyte:
Valmistusohje 1. Hiero kalan pintaan suolaa. |
Teksti: Marja Malinen/Apu
Hiilikala Ainekset:
Valmistusohje Perkaa kalat ja pane ne noin tunniksi suolaveteen. Nosta kalat vedestä. Kuivaa ne ja asettele halsteriin. Hiillosta avotulen hiilloksella tai paahda grillissä. |
Teksti: Marja Malinen/Apu Madekeitto Ainekset:
Valmistusohje Nylje ja perkaa made. Leikkaa kala paloiksi. Pane kalapalat ja kalan maksa kattilaan. Kaada päälle vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Kuori pinnalle kertyvä vaahto reikäkauhalla. Lisää kattilaan sipulilohkot ja mausteet. Keitä miedolla lämmöllä hiljalleen hauduttaen puolisen tuntia. |
Ruokala.TV
Madekeitto (4 annosta)
Kalan keitinliemi:
Keittoon lisäksi:
Jos nyljet mateen itse muista ottaa talteen mäti ja maksa. Huuhdo kala ja laita keitinliemen ainekset kattilaan. Nosta kala paloiteltuna kattilaan ja hauduta kalaa n. 15 minuuttia (kuori vaahtoa välillä). Nosta kala pois keitinliemestä ja siivilöi liemi jatkokäyttöä varten. Kuullota sipuli- ja purjosilppu kattilan pohjalla voissa. Lisää porkkanat. Kaada päälle siivilöity keitinliemi ja pilkotut perunat. Hauduta taas n. 15 minuuttia. Lisää paloiteltu maksa keittoon ja hauduta vielä hetki. Lisää lopuksi ruodottomat kalapalat, kerma, tilli ja pippuri. Tarkista maku. |
Teksti: Marja Malinen/Apu
Isoäidin kalakeitto Ainekset:
Valmistusohje Perkaa kala fileiksi. Keitä vedestä, perkeistä ja mausteista sekä sipulista liemi. Keittoaika on puolisen tuntia. Siivilöi liemi. Lohko perunat liemeen. Keitä kymmenisen minuuttia. Lisää kalapalat liemeen ja keitä vielä kymmenisen minuuttia. |
Teksti: Marja Malinen/Apu
Grillatut muikut Ainekset:
Valmistusohje Perkaa muikut. Sekoita mausteet ja öljy. Pyöräytä kalat mausteseoksessa ja lado ne öljyllä sipaistulle, uunipannun päälle viritetylle ritilälle. Paahda uunin grillivastuksen alla tai uunissa kovalla lämmöllä muutama minuutti. Käännä kalat ja paahda myös toiselta puolen. |
Teksti: Marja Malinen/Apu
Muikkupotti Ainekset:
Valmistusohje Perkaa muikut ja lado ne voidellun uunivuoan pohjalle. Silppua päälle purjoa. Sekoita muut ainekset keskenään ja kaada seos vuokaan. Kypsennä 175-asteisessa uunissa 45 minuuttia, tarjoa perunoiden kera. |
Teksti: Marttaliitto Kainuulainen kalakeitto Ainekset:
Valmistusohje Pane perunalohkot kiehumaan veteen tai kalaliemeen. Suurusta liemi vesitilkkaan sekoitetuilla ruis-jauhoilla. Kun perunat ovat lähes kypsät, lisää kalat. Keitä kunnes perunat ovat kypsiä. Kuori ja hienonna sipuli hyvin hienoksi silpuksi. Pane sipulisilppu ja voi kulhoon ja kaada kiehuva keitto päälle. Tarjoa ruisleivän kanssa. |
Teksti: Marja Malinen/Apu Kirkas kalakeitto Ainekset:
Valmistusohje Kuori juurekset ja leikkaa ne suikaleiksi. Kuumenna vesi ja kalaliemi tai käytä kalan päästä ja ruodoista keitettyä lientä. Lisää joukkoon juuressuikaleet ja mausteet. Keitä kymmenisen minuuttia. Kuori perunat ja lohko ne keittoon. Keitä taas kymmenisen minuuttia. Paloittele kalafileet, purjo ja tilli joukkoon. Keitä hiljalleen viitisentoista minuuttia, kunnes perunat ja kala ovat kypsiä. |
Teksti: Marja Malinen/Apu
Loimulohi Ainekset:
Valmistusohje Sipaise loimulautaan ruokaöljyä. Kiinnitä kala lautaan naulaamalla se mieluiten vaaka-asentoon jolloin kala kypsyy paremmin. Myynnissä olevissa lahjatavaralaudoissa on piikit, joihin kala painetaan. |
Teksti: Marja Malinen/Apu Lohikeitto Ainekset:
Valmistusohje Perkaa kalat ja fileoi ne. Keitä päistä ruodoista ja nahasta veden ja mausteiden sekä maustevihannesten varsien kanssa liemi. Keittoaika on noin 30 minuuttia. Siivilöi liemi. |
Teksti: Marttaliitto
Onkimiehen kalasoppa Ainekset:
Valmistusohje Perkaa kalat, jätä päät paikoilleen, mutta poista kidukset. Pane kalat kattilaan, kaada vesi päälle ja lisää suola sekä paloiteltu sipuli. Kuumenna hitaasti kiehuvaksi ja hauduta 15 minuuttia. Ota pari suurinta kalaa pois reikäkauhalla, murskaa loput kalat ja hauduta vielä hiljaisella tulella 10 minuuttia. Siivilöi liemi. Lisää perunat paloiteltuna liemeen ja keitä kypsäksi. Tällä välin puhdista liemestä otetut kalat. Lisää lopuksi keittoon kalat ja ruohosipuli silputtuna. Tarkista vielä maku. Paahdettu ruisleipä on herkullinen lisäke. |
Teksti: Finfood/Pro Kala ry
Silakkakeitto Ainekset:
Valmistusohje Kuumenna kalaliemi kiehuvaksi. |
Teksti: Finfood/Pro Kala ry
Riitan silakkaherkku Ainekset:
Valmistusohje 1. Jauha hapankorput jauhoksi. |
Teksti: Finfood/Pro Kala ry
Saaristolaissilakat Ainekset:
Valmistusohje 1. Perkaa silakat ja poista evät ja selkäruodot. Aseta kalat voideltuun uuninkestävään vuokaan selkäosa ylöspäin. |
Teksti: Työtehoseura
Silakkalaatikko (annoksesta tulee 4 alumiinivuoallista valmista laatikkoa, 5 dl) Ainekset:
Valmistusohje
Käyttäessäsi suolasilakoita liota niitä tunnin verran maidossa tai yön yli vedessä.
|
Teksti: Marttaliitto
Silakkapuikot Ainekset:
Valmistusohje Perkaa silakat ja ota päät pois. Selkäruodot voit jättää paikalleen, jos silakat eivät ole hyvin suuria. Leikkaa silakat kahtia. Kuori ja paloittele perunat ja sipuli ja pane kaikki aineet monitoimikoneen kulhoon. Sekoita aineet tasaiseksi massaksi. Voit muotoilla taikinasta puikkoja, pihvejä tai pullia, jotka pyörität ruisjauhoissa ja paistat pannulla kauniin ruskeiksi. |
Teksti: Työtehoseura Uunikala (4-6 annosta) Ainekset:
Valmistusohje Leikkaa purjo renkaiksi ja pane uuninkestävän paistovuoan pohjalle. Laita sulaneet kalafileet uunivuokaan purjorenkaiden päälle. Sekoita ranskankerma ja mausteet, kaada seos kalan päälle, peitä astia kannella. Kypsennä kalaa uunissa +200 °C:ssa noin 30 min tai mikroaaltouunissa täysteholla 8-10 min. Samalla tavalla voit kypsentää vuoassa myös kokonaisen kalan, jonka tarjoat joko sellaisenaan tai esim. nokkosmuhennoksen tai ruohosipulikastikkeen ja uuniperunoiden kanssa. Kalan täytteeksi sopii esim. kasvis-kananmuna-purjosekoitus. Kypsentäminen paistopussissa säilyttää kalan mehevyyden ja suojaa uunipannua likaantumiselta. Uunikalan voit tarjoilla myös kylmänä. |
|
|