Kalareseptejä

Bertta Räsänen; Pohjois- ja Etelä Savon ruokaperinnettä

SUUTARINPAESTI

Suutarinpaistia valmistettiin varsinkin syksyisin.

  • 0,5 kg muikkuja, muuta pikkukalaa tai kapakalaa
  • 200g sianlihaa
  • suolaa, sipulia ja vettä
  • jotkut pistivät myös pippuria

Muikut siivottiin ja huuhdottiin. Sianlihat leikattiin viipaleiksi. Koko ei ollut niin tarkoin määrätty. Ne voivat olla joko suuria lämpäreitä tai pieniä siruja. Lihat pantiin pannulle hiljalleen sirisemään ja kun ne olivat ruskeita, pienennetyt sipulit rivautettiin joukkoon. Kun sipulit kiehuivat vähän aikaa rasvassa, pannulle pantiin muikut ja vesi. Vettä laitettiin sen verran, että muikut eivät jääneet kuivilleen lihojen päälle. Jos lihat olivat tuimia, suolaa lisättiin. Kun kaloista alkoi irrota ruoto, ne olivat kypsiä ja paisti oli valmista


Bertta Räsänen; Pohjois- ja EteläSavon ruokaperinnettä

MATIKKASIPATTI

Maaninkalaisittain sipatti valmistettiin seuraavalla tavalla:

  • noin 1kg matikkoja
  • 300g sianlihaa
  • vehnäjauhoja, vettä
  • suolaa ja kermaa
  • sipulia ja pippuria

Matikat siivottiin ja paloiteltiin sopiviksi paloiksi. Jos matikat olivat kovin suuria, ne voitiin halkaista myöskin selältä. Palasista tuli näin pienenpiä ja saivat mukavamman maun. Sian lihat leikattiin viipaleiksi ja pantiin pataan tai pannuun ruskistumaan. Kun ne olivat kauniin ruskeat, lihat otettiin pois pannulta. Osa rasvasta voitiin poistaa, jos lihoihin oli tullut liikaa rasvaa.


Bertta Räsänen; Pohjois- ja EteläSavon ruokaperinnettä

SOOSSIKALA

Tämä uunissa keittäen valmistettu kalaruokalaji oli yhteinen herrasväelle ja talonpoikaistaloille. Etenkin juhannuslahna tarjottiin mielellään soossikalana ja juhlavampaan tapaan kala kypsennettiin ja tuotiin tarjolle kokonaisena. Tavallisesti se kuitenkin paloiteltiin ennen uuniin laittamista. Kala kypsennettiin uunin jälkilämmössä. Kaloille tehtiin kastike, johon käytettiin:

  • kalan keintinlientä
  • ohra- tai vehnäjauhoja
  • kermaa
  • puolikoviksi keitettyjä kananmunia
  • suolaa
  • (ruohosipulia)

Tehtiin tavallinen maetosoossi eli valkokastike, jonka liemenä oli siis kalan keitinliemi. Keitetyt kananmunat sipellettiin kastikkeen joukkoon, ja myöhempinä aikoina kastike ruvettiin maustamaan ruohosipulilla.


Bertta Räsänen; Pohjois- ja EteläSavon ruokaperinnettä

KALAKEITTO

Kalakeittoa keitettiin yleensä kaikesta kalasta, mitä järvistä saatiin. Niin kiisket kuin kuoreetkin olivat hyviä keittokaloja. Kalakeiton suosion syynä voi olla myös helppo keitto tapa, joka ei juuri vaihtele aineksienkaan vaihdellessa. Tällä tutulla tavalla savolaisemännät aina ovat keittonsa keittäneet:

  • kalaa
  • perunoita
  • vettä
  • maitoa
  • ohra-tai vehnäjauhoja
  • suolaa
  • pippuria
  • sipulia
  • voita
  • (naurista, lanttua)

Lohkotut perunat pannaan veteen kiehumaan, lisätään mausteet ja kalat, jos ne ovat sen laatuisia, että ne voi panna yhtäaikaa perunoiden kanssa kiehumaan. Ahvenia ja muita pieniä kaloja käyttäessä perunat saavat hetken aikaa kiehahtaa ennen kuin kalat lisätään joukkoon. Loppuvaiheessa sekoitetaan keittoon maito ja suurusjauho. Jos perunoihin tahdotaan saada suolan maku, se on pantava samanaikaisesti perunoiden ja kalojen kanssa. Mutta jos liemestä halutaan pehmeän ja tuoreen makuista, on suola lisättävä vähän ennen kuin keitto otetaan pois kiehumasta, jolloin se vain vähän kiehahtaa. Voi lisätään aina viimeisenä.


Tapio Laineen tapaan

Rantakala 

Ainesosat: 10 ruokailijalle

  • 1 kg sipulia viipaleina
  • 4 l vettä
  • 1 kg voita
  • 2 kg tuoreita, puhkottuja muikkuja
  • suolaa
  • maustepippuria

Valmistusohje:
Kuumenna vesi ja lisää joukkoon sipulit. Keitä voimakkaasti 10-15 minuuttia eli kunnes sipulit pehmenevät. Lisää voi ja anna sen sulaa liemeen. Lisää muikut. Kypsennä hauduttaen noin 20 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa suoraan valmistus- astiaan.


Elanto/Herkut.net

Rantakala

  • 1 kg tuoreita muikkuja tai silakoita
  • 400 g voita
  • 2 sipulia
  • maustepippuria
  • suolaa
  • (vettä)

Perkaa kalat ja huuhtele ne kylmässä vedessä. Sulata voi padan pohjalla. Lado peratut kalat ja sipulirenkaat kerroksittain pataan. Lisää muutama kokonainen maustepippuri. Anna kalan kypsyä miedolla lämmöllä 30-40 minuuttia. Savolaiset eivät kuulemma lisää yhtään vettä tähän keitokseen, vaikka muualla Suomessa sitä harrastetaan. Tarjoa rantakalan kanssa tummaa ruisleipää.


Rantakala

Tämä ruokalaji valmistuu hiljalleen hautuen yhtä hyvin ulkosalla nuotiotulilla kuin sisätiloissa liedelläkin. Aito savun aromi ja tunnelma tosin syntyvät vain elävän tulen äärellä.

Lado voideltuun pataan kerroksittain perattuja tuoreita muikkuja (tai muuta pientä kalaa), mausta suolalla ja levitä väliin runsaasti hienonnettua sipulia sekä voita. Halutessasi voit latoa kalojen väliin ja päälle myös ruisleipäviipaleita. Lisää pataan loraus vettä ja laita kansi päälle. Anna hautua padan koosta ja kalamäärästä riippuen miedolla tulella kahdesta neljään tuntia. Kalojen tulee olla ruotoja myöten pehmeitä, mutta ei hajonneita.


Rantakalaa Valintatalon tapaan 

  • runsaasti avattuja silakoita, muikkuja tai muita pikkukaloja

  • tilliä ja ruohosipulia

  • suolaa, maustepippuria, laakerinlehteä

  • voita

  • vettä

Lado kalat kerroksittain tilli- ja ruohosipulisilpun sekä mausteiden kanssa pataan tai kattilaan. Lisää pohjalle hiukan vettä. Laita voinokareita päälle. Sytytä tuli ja keittele rantakala pihalla tai kypsennä se liedellä miedolla lämmöllä. Anna muhia hiljakseen poreillen 40-60 minuuttia. Nauti lämpimän jälkiuunileivän ja voin kanssa. Olipa patasi kahden tai kahdenkymmenen litran vetoinen, tämä kalaruoka onnistuu aina. Ison määrän kypsymisaika vain on pitempi. Maistuu myös lämmitettynä.


Savustetut ahvenet

Ainekset:

  • 1 kg ahvenia
  • 1 l vettä
  • 1 rkl karkeaa suolaa

Valmistusohje

Suomusta ahvenet ja poista sisälmykset. Liota suola veteen. Anna ahvenien suolautua liuoksessa viitisentoista minuuttia ja savusta ne joko nuotiolla tai grilliin asetetussa savustuslaatikossa tai sähkökäyttöisessä savustuslaitteessa leppäpurulla.
Erinomaisia kaloista tulee myös halsterissa hiillostettuina.


Havis Amanda merenneidon kalaherkut, Otava, Keuruu

Ahventa myllärinvaimon tapaan (4 hengelle)

Ainekset:

  • 12-16 ahvenfilettä (800 g)
  • suolaa
  • valkopippuria
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl korppujauhoja
  • voita paistamiseen
  • runsaati hienonnettua persiljaa
  • 1 sitruuna

Vihanneshöystö:

  • 1 sipuli
  • 1 munakoiso
  • 1 kesäkurpitsa
  • 1 paprika
  • 4 tomaattia
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1 dl öljyä
  • 1 tl timjamia
  • 1 tl persiljaa
  • 1 tl basilikaa
  • 1 tl kirveliä
  • suolaa
  • valkopippuria

1. Mausta ahvenfileet suolalla ja pippurilla.

2. Sekoita vehnäjauhot ja korppujauhot keskenään ja jauhota kalafileet seoksessa.

3. Kuumenna pannu hyvin, laita siihen voi, anna ruskistua ja juuri kun kupliminen loppuu laita kalat pannulle. Vähennä heti lämpöä ja anna kalojen paistua, kunnes ne ovat molemmilta puolilta kullanruskeita ja rapeita.

4. Kuutioi sipuli, munakoiso ja kesäkurpitsa. Ota siemenet pois paprikoista ja tomaateista ja leikkaa kasvikset noin 1 cm:n kokoisiksi paloiksi. Murskaa valkosipulinkynsi. Kuumenna öljy, lisää vihannekset ja hauduta pehmeiksi ja maukkaiksi.

5. Mausta höystö hienonnetuilla yrteillä.

6. Nosta kalat lautaselle. Ripottele persiljasilppu paistinrasvaan ja puserra sitruunanmehu pannulle. Kaada ruskistunut persiljavoi kalojen päälle ja tarjoa vihanneshöystön kanssa.

Valmistusohje:

1. Mausta ahvenfileet suolalla ja pippurilla.
2. Sekoita vehnäjauhot ja korppujauhot keskenään ja jauhota kalafileet seoksessa.
3. Kuumenna pannu hyvin, laita siihen voi, anna ruskistua ja juuri kun kupliminen loppuu laita kalat pannulle. Vähennä heti lämpöä ja anna kalojen paistua, kunnes ne ovat molemmilta puolilta kullanruskeita ja rapeita.
4. Kuutioi sipuli, munakoiso ja kesäkurpitsa. Ota siemenet pois paprikoista ja tomaateista ja leikkaa kasvikset noin 1 cm:n kokoisiksi paloiksi. Murskaa valkosipulinkynsi. Kuumenna öljy, lisää vihannekset ja hauduta pehmeiksi ja maukkaiksi.
5. Mausta höystö hienonnetuilla yrteillä.
6. Nosta kalat lautaselle. Ripottele persiljasilppu paistinrasvaan ja puserra sitruunanmehu pannulle. Kaada ruskistunut persiljavoi kalojen päälle ja tarjoa vihanneshöystön kanssa.


Teksti: Marja Malinen/Apu
Ahvenherkku

Ainekset:

  • noin 500 g ahvenfileitä
  • suolaa, valkopippuria
  • 1 dl valkosipuli- tai ruohosipulituorejuustoa
  • 2 dl kalalientä tai 1 dl kalalientä
  • 1 dl kuivaa valkoviiniä

Kastike:

  • voita
  • 200 g pinaatinlehtiä
  • paistoliemi
  • 1 dl kermaa

Valmistusohje

Kalaliemi on parasta, jos se on kalan ruodoista ja päistä sipulin, laakerinlehden, sipulin ja tillivarsien kanssa itse keitettyä. Joukkoon voi lisätä tilkan valkoviiniä tai sitruunaa.
Suolaa ja pippuroi kalafileet. Levitä fileille tuorejuustoa ja kääri ne rulliksi. Lado kääröt voideltuun uunivuokaan. Kaada päälle kalaliemi ja viini. Vuoan voi peittää foliolla, jolloin kala kysyy lempeästi höyryssä eikä kuivu päältä. Hauduta 175-asteisessa uunissa juuri ja juuri kypsäksi, noin 20 minuuttia.
Siivilöi liemi talteen. Sulata voi kattilassa ja silppua joukkoon pinaatti. Kaada joukkoon siivilöity kalaliemi ja keitä kokoon kunnes lientä on jäljellä noin desilitra. Kaada joukkoon kerma ja hauduta sakeaksi. Jaa kastike lautasille, aseta kalakäärö päälle ja tarjoa perunoiden ja kasvisten kanssa.


Ruokala.TV

Graavi lohi (8 annosta) 

  • 1 kg lohta tai kirjolohta
  • 2 rkl karkeaa suolaa
  • 1-2 rkl sokeria
  • 1-2 tl rouhittuja valkopippureita
  •  0,5 dl tillisilppua

Leikkaa lohi kahdeksi ruodottomaksi fileeksi. Poista evät, mutta jätä nahka paikoilleen. Ripottele kalojen lihapuolelle tasaisesti mausteet ja laita palat vastakkain niin, että nahkapuolet ovat ulospäin. Sulje palat muovipussiin ja nosta jääkaappiin 1 1/2-2 vuorokaudeksi. Käännä pussi välillä. Raaputa mausteet pinnasta ja leikkaa fileet ohuiksi, nahattomiksi vinoviipaleiksi.

Vihje:
Jos haluat kalan nopeammin valmiiksi, pidä fileitä jääkaapissa kevyen painon alla. Silloin suolautumiseen riittää jopa 1/2 vrk. Käännä pussi välillä.


Ruokala.TV

Basilikamarinoitua lohta (4 annosta) – Nopeat

  • 2 dl basilikan lehtiä
  • 1 dl maissiöljyä tai hyvälaatuista oliiviöljyä
  • karkeaa suolaa
  • mustapippuria
  • 0,5 dl cayenne- ja mustapippurilla maustettua smetanaa (n. 1/2 dl)
  • 400-600 g lohta

Puhdista lohifileistä ruodot ja kaikki rasva. Leikkaa haluamasi mallisia leveitä viipaleita. Mausta ne kevyesti suolalla ja mustapippurilla.
Sekoita basilikan lehdet ja ripaus karkeaa suolaa monitoimikoneessa silppurin avulla tasaiseksi. Lisää ohuena nauhana öljy joukkoon ja anna pyöriä hetken ajan. Tarkista maku. Sivele lautasen pohja kevyesti basilikaöljyllä. Nosta lohiviipaleet lautaselle ja sivele pintaan runsaasti basilikaöljyä. Lisää lohen pinnalle juoksevaa maustettua smetanaa. Halutessasi voit rouhia pintaan vielä mustapippuria, lisätä raastettua parmesaania ja tomaattia. Tarjoile paahdetun leivän tai kesällä uusien perunoiden kanssa.


Ruokala.TV

Ahvenpyttis (4 annosta)

  • 1 kg kiinteitä uusia perunoita
  • 400 g ahvenfileitä
  • voita
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 4 kananmunaa
  • 1 prk smetanaa
  • 1 rkl Dijon-sinappia

Raaputa perunoista kuoret pois ja paloittele perunat pieniksi kuutioiksi. Kiehauta isossa kattilassa vettä. Laita perunakuutiot suolalla maustettuun veteen 2-3 minuutiksi. Vettä tulee olla niin paljon, että kiehuminen jatkuu perunoista huolimatta. Nosta perunat pois vedestä ja anna kuivahtaa. Poista ahvenfileistä ruodot. Leikkaa fileet perunakuutioiden kokoisiksi paloiksi ja paista kevyesti pannulla voissa. Nosta pannulta ja pidä lämpimänä tai paista perunat rapeiksi voissa toisella pannulla. Yhdistä ainekset ja tarjoile sinapilla maustetun smetanan ja paistetun kananmunan kanssa.


Prisma

Keltainen ahvenkeitto

  • 1 purjo
  • 1 sipuli
  • 4 perunaa
  • 3 varsisellerin vartta
  • 2 rkl voita
  • 1 rkl kurkumaa
  • 8 dl vettä
  • 2 tl kalafondia
  • ripaus suolaa
  • 5 kokonaista maustepippuria
  • 1 laakerinlehti
  • 400 g ahvenfileitä
  • 100 g sulatejuustoa
  • nippu tilliä
  • nippu ruohosipulia

Esikäsittele kasvikset. Huuhtele ja suikaloi purjo, hienonna sipuli, lohko perunat ja viipaloi varsisellerin varret. Paista niitä kattilan pohjalla voissa ja kurkuma-mausteessa muutama minuutti. Lisää nestettä. Mausta keitto fondilla ja muilla mausteilla. Anna keiton hautua hiljalleen melkein kypsäksi. Lisää loppuvaiheessa paloiksi leikatut kalafileet, sulatejuusto ja silputut yrtit. Tarjoa keitto höyryävän kuumana lämpimien piirakoiden kanssa.


Teksti: Finfood/Pro Kala ry

Helppo haukimureke

Ainekset:

  • 10 hengelle
  • 1 kg haukea ruodottomana fileenä
  • 3 tl merisuolaa
  • 1/2 tl valkopippuria
  • 4 keltuaista
  • 4 valkuaista
  • 8 dl kuohukermaa

Valmistusohje

1. Kaikkien aineiden on oltava kylmiä.
2. Leikkaa haukifileet pieniksi paloiksi ja laita monitoimikoneeseen. Hienonna kala.
3. Sekoita joukkoon suola ja anna seoksen olla kylmässä vähintään 15-30 minuuttia.
4. Lisää valkopippuri ja keltuaiset. Käynnistä monitoimikone. Lisää koneen käydessä valkuaiset ja kerma. Irrota välillä murekeseosta lastalla kulhon reunoista ja sekoita uudelleen. Kun seos on tasaista voit pysäyttää koneen.


Teksti: Marja Malinen/Apu

Haukimureke

Ainekset:

  • 500 g haukifileetä
  • 2 dl kermaa
  • 4 palaa paahtoleipää
  • 2 munaa
  • valkopippuria
  • 1 tl suolaa
  • ripaus sokeria
  • tilkka sitruunamehua

Valmistusohje

Liota leipäpalat kermassa. Erota munan keltuaiset valkuaisista. Jauha kala, kermassa liotettu leipä, mausteet ja keltuaiset tasaiseksi seokseksi monitoimikoneessa. Sekoita joukkoon kovaksi vaahdoksi vatkatut valkuaiset.
Kaada seos voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Kypsennä 200-asteisessa uunissa vesihauteessa uunipannulla, jonka pohjalla on vettä. Kypsennysaika on tunti.


Ruokala.TV

Haukipullat (4 annosta) 

  • 500 g haukifileettä
  • 4 munanvalkuaista
  • 4 dl kuohukermaa
  • 1/2 sitruunan kuori, keltainen osa
  • sinappipulveria
  • cayennepippuria
  • valkopippuria
  • suolaa
  • 1 l kalalientä

Poista hauesta ruodot ja jauha se hienoksi massaksi esimerkiksi tehosekoittimessa. Lisää mausteet ja raastettu sitruunankuori, anna maustua hetki. Vatkaa valkuaiset kevyesti ja lisää ne murekkeen joukkoon koko ajan sekoittaen. Lisää joukkoon kerma ohuena nauhana. Tarkista maku.

Lämmitä kalaliemi melkein kiehuvaksi, muotoile haukimassasta lusikalla palloja ja hauduta ne kypsiksi kalaliemessä. Hitaasti ja varovaisesti, noin 3 minuuttia per puoli.


Pirkan parhaat kalaruoat, Arja Lindstedt.

Täytetty hauki

Ainekset:

  • n. 1½ kg:n vatsasta tai selästä avattu hauki
  • 1½ tl suolaa

Täyte:

  • 1½ dl keitettyä riisiä
  • 2 keitettyä munaa
  • 10 kivetöntä, keitettyä luumua
  • 1 rkl voita tai margariinia
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 rkl tuoretta timjamia, basilikaa,
  • kirveliä tai ruohosilpulia hienonnettuna
  • muna
  • korppujauhoja
  • kermaa

Valmistusohje

1. Hiero kalan pintaan suolaa.
2. Sekoita keitetyn riisin joukkoon kovaksi keitetyt, hienonnetut munat, paloitellut luumut ja rasva.
3. Mausta seos suolalla ja haluamallasi yrttimausteella. Täytä kalan vatsa seoksella.
4. Sulje kala cocktailtikuilla ja langalla kiertämällä se tikkujen ympäri. Nosta kal voideltuun uunipannuun.
5. Voitele kalan pinta munalla ja ripottele pinnalle korppujauhoja. Kypsennä 200 asteessa n. 40 minuuttia
6. Valele silloin tällöin kypsymisen aikana kermalla tai vedellä. poista ennen tarjoilua tikut ja lanka. Tarjoa keitettyjen vihannesten ja salaatin kanssa.


Teksti: Marja Malinen/Apu

Hiilikala

Ainekset:

  • 1 kg silakoita, muikkuja tai siikaa
  • 1 l vettä
  • 1 dl karkeaa suolaa

Valmistusohje

Perkaa kalat ja pane ne noin tunniksi suolaveteen. Nosta kalat vedestä. Kuivaa ne ja asettele halsteriin. Hiillosta avotulen hiilloksella tai paahda grillissä.


Teksti: Marja Malinen/Apu
Madekeitto

Ainekset:

  • 1-1,5 kilon painoinen made
  • 1,5 l vettä
  • 1-2 sipulia
  • laakerinlehti
  • 10 maustepippuria
  • 10 valkopippuria
  • 10 perunaa
  • 0,5 l maitoa
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • nokare voita
  • voideltu ruisleipäviipale
  • 3 kevätsipulia
  • tilliä

Valmistusohje

Nylje ja perkaa made. Leikkaa kala paloiksi. Pane kalapalat ja kalan maksa kattilaan. Kaada päälle vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Kuori pinnalle kertyvä vaahto reikäkauhalla. Lisää kattilaan sipulilohkot ja mausteet. Keitä miedolla lämmöllä hiljalleen hauduttaen puolisen tuntia.
Kuori perunat ja leikkaa ne pienehköiksi kuutioiksi. Kaada kalaliemi lävikön kautta toiseen kattilaan. Lisää joukkoon perunakuutiot ja keitä ne kypsiksi. Perkaa jäähtyneet kalapalat ruodottomiksi. Lisää kalapalat keittoon.
Sekoita maidosta ja jauhoista suurus. Kaada se keiton joukkoon ja sekoita. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää lopuksi nokare voita, voideltu ruisleipäpala sekä silputtua kevätsipulia ja tilliä. Maitoa välttelevä voi tehdä keiton ilman maitosuurusta.


Ruokala.TV

Madekeitto (4 annosta)

  • 1,5 kg :n nyljetty made

Kalan keitinliemi:

  • 1 l vettä
  • 1,5 tl suolaa
  • 10 mustapippuria
  • 2-3 laakerinlehteä

Keittoon lisäksi:

  • 1 sipuli
  • (halutessasi 1 purjo)
  • 1,5 rkl voita
  • 2 porkkanaa
  • 7 keskikokoista perunaa
  • 2 dl kuohukermaa
  • tilliä
  • pippuria myllystä

Jos nyljet mateen itse muista ottaa talteen mäti ja maksa. Huuhdo kala ja laita keitinliemen ainekset kattilaan. Nosta kala paloiteltuna kattilaan ja hauduta kalaa n. 15 minuuttia (kuori vaahtoa välillä).

Nosta kala pois keitinliemestä ja siivilöi liemi jatkokäyttöä varten. Kuullota sipuli- ja purjosilppu kattilan pohjalla voissa. Lisää porkkanat. Kaada päälle siivilöity keitinliemi ja pilkotut perunat. Hauduta taas n. 15 minuuttia. Lisää paloiteltu maksa keittoon ja hauduta vielä hetki. Lisää lopuksi ruodottomat kalapalat, kerma, tilli ja pippuri. Tarkista maku.


Teksti: Marja Malinen/Apu

Isoäidin kalakeitto

Ainekset:

  • reilu kilo kalaa haukea, kuhaa, madetta tai ahventa
  • 1, 5 l vettä
  • kokonaisia valko-pippureita
  • kokonaisia mauste-pippureita
  • 1-2 laakerinlehteä
  • suolaa
  • 1 iso sipuli
  • 10-12 perunaa
  • 5 dl maitoa
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • tilliä
  • (voideltu hapanleipäviipale)

Valmistusohje

Perkaa kala fileiksi. Keitä vedestä, perkeistä ja mausteista sekä sipulista liemi. Keittoaika on puolisen tuntia. Siivilöi liemi. Lohko perunat liemeen. Keitä kymmenisen minuuttia. Lisää kalapalat liemeen ja keitä vielä kymmenisen minuuttia.
Sekoita jauhot maitoon. Lisää suurus liemeen. Mausta tillisilpulla ja ruisleipäviipaleella.


Teksti: Marja Malinen/Apu

Grillatut muikut

Ainekset:

  • 1 kg muikkuja tai silakkaa
  • 2 rkl öljyä
  • 1 rkl soijakastiketta tai 1 tl suolaa
  • 1 tl paprikajauhetta
  • (1 tl karria)
  • ripaus cayennenpippuria
  • rouhittua mustapippuria tai sitruunapippuria
  • (muutama valkosipulinkynsi)

Valmistusohje

Perkaa muikut. Sekoita mausteet ja öljy. Pyöräytä kalat mausteseoksessa ja lado ne öljyllä sipaistulle, uunipannun päälle viritetylle ritilälle. Paahda uunin grillivastuksen alla tai uunissa kovalla lämmöllä muutama minuutti. Käännä kalat ja paahda myös toiselta puolen.


Teksti: Marja Malinen/Apu

Muikkupotti

Ainekset:

  • 1 kg muikkuja
  • purjo
  • sitruunapippuria
  • 1 tl suolaa
  • pieni purkki smetanaa
  • 1 dl kevytkermaa

Valmistusohje

Perkaa muikut ja lado ne voidellun uunivuoan pohjalle. Silppua päälle purjoa. Sekoita muut ainekset keskenään ja kaada seos vuokaan. Kypsennä 175-asteisessa uunissa 45 minuuttia, tarjoa perunoiden kera.


Teksti: Marttaliitto
Kainuulainen kalakeitto

Ainekset:

  • 1 l vettä tai kalalientä
  • 500 g perunoita lohkoina
  • 4 rkl ruisjauhoja
  • 400 g puhdistettuja muikkuja
  • (suolaa)
  • 1 sipuli
  • 3 rkl voita

Valmistusohje

Pane perunalohkot kiehumaan veteen tai kalaliemeen. Suurusta liemi vesitilkkaan sekoitetuilla ruis-jauhoilla. Kun perunat ovat lähes kypsät, lisää kalat. Keitä kunnes perunat ovat kypsiä. Kuori ja hienonna sipuli hyvin hienoksi silpuksi. Pane sipulisilppu ja voi kulhoon ja kaada kiehuva keitto päälle. Tarjoa ruisleivän kanssa.


Teksti: Marja Malinen/Apu
Kirkas kalakeitto

Ainekset:

  • 400 g:n painoinen kirjolohifilee
  • 400 g kuhafileitä
  • 2 l vettä
  • kalaliemikuutio
  • 2 tl merisuolaa
  • 2 laakerinlehteä
  • 1 rkl sitruunapippuria
  • 1 iso sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 3 porkkanaa
  • pala juuriselleriä
  • (tai pari pussia keittojuureksia)
  • 10 perunaa
  • pala purjoa
  • tilliä

Valmistusohje

Kuori juurekset ja leikkaa ne suikaleiksi. Kuumenna vesi ja kalaliemi tai käytä kalan päästä ja ruodoista keitettyä lientä. Lisää joukkoon juuressuikaleet ja mausteet. Keitä kymmenisen minuuttia. Kuori perunat ja lohko ne keittoon. Keitä taas kymmenisen minuuttia. Paloittele kalafileet, purjo ja  tilli joukkoon. Keitä hiljalleen viitisentoista minuuttia, kunnes perunat ja kala ovat kypsiä.


Teksti: Marja Malinen/Apu

Loimulohi

Ainekset:

  • lohta
  • hienonnettua merisuolaa
  • ruokaöljyä

Valmistusohje

Sipaise loimulautaan ruokaöljyä. Kiinnitä kala lautaan naulaamalla se mieluiten vaaka-asentoon jolloin kala kypsyy paremmin. Myynnissä olevissa lahjatavaralaudoissa on piikit, joihin kala painetaan.
Mausta kala suolalla ja pippurilla. Aseta lauta 20-30 sentin etäisyydelle liekeistä. Siirrä lautaa tarvittaessa lähemmäs tulta. Laudan sivut on hyvä suojata, jotta loimu ohjautuisi oikeaan paikkaan.
Paras lautamalli on käännettävä lauta, jolloin kala kypsyy kauttaaltaan vaivatta. Kalan kypsyminen vie noin tunnin.


Teksti: Marja Malinen/Apu
Lohikeitto

Ainekset:

  • n. 2 kg lohta
  • 3 l vettä
  • 2 sipulia
  • kokonaisia mauste- ja valkopippureita
  • (timjamin oksa)
  • 1 rkl suolaa
  • 3 laakerinlehteä
  • tillin ja persiljan varsia
  • 1 palsternakka
  • 6 porkkanaa
  • 2 kg perunoita
  • purjo
  • tilliä ja persiljaa

Valmistusohje

Perkaa kalat ja fileoi ne. Keitä päistä ruodoista ja nahasta veden ja mausteiden  sekä maustevihannesten varsien kanssa liemi. Keittoaika on noin 30 minuuttia. Siivilöi liemi.
Kuori ja suikaloi keittojuurekset. Pane ne liemeen kiehumaan 10 minuutiksi. Lisää lohkotut perunat ja paloiteltu kala. Keitä hiljalleen noin 30 minuuttia. Lisää silputtu purjo, tilli ja persilja. Tarkista maku ja tarjoa kuumana tuoreen leivän ja tuoresuolatun kalan kanssa.
Jos tilaisuudessa on paljon lapsia ja kala-allergikkoja voi lisäksi tarjoa vaikkapa lihakeittoa.


Teksti: Marttaliitto

Onkimiehen kalasoppa

Ainekset:

  • 1 kg pieniä onkikaloja (ahvenia, särkiä)
  • 1 sipuli
  • 1,5 l vettä
  • suolaa
  • 5 – 6 perunaa
  • ruohosipulia

Valmistusohje

Perkaa kalat, jätä päät paikoilleen, mutta poista kidukset. Pane kalat kattilaan, kaada vesi päälle ja lisää suola sekä paloiteltu sipuli. Kuumenna hitaasti kiehuvaksi ja hauduta 15 minuuttia. Ota pari suurinta kalaa pois reikäkauhalla, murskaa loput kalat ja hauduta vielä hiljaisella tulella 10 minuuttia. Siivilöi liemi. Lisää perunat paloiteltuna liemeen ja keitä kypsäksi. Tällä välin puhdista liemestä otetut kalat. Lisää lopuksi keittoon kalat ja ruohosipuli silputtuna. Tarkista vielä maku. Paahdettu ruisleipä on herkullinen lisäke.


Teksti: Finfood/Pro Kala ry

Silakkakeitto

Ainekset:

  • 1 l kalalientä kuutiosta
  • 125 g kasvissuikaleita (pakaste)
  • 500 g perunasipulisuikaleita (pakaste)
  • 300 g silakkafilettä paloina
  • (1-2 dl kermaa)
  • tilliä

Valmistusohje

Kuumenna kalaliemi kiehuvaksi.
Lisää liemeen kasvis- ja perunasipulisuikaleet. Anna kiehua pari minuuttia.
Lisää silakkafileepalat ja anna kiehua 2-3 minuuttia.
Lisää kerma ja tilli ja anna keiton vielä kuumentua.


Teksti: Finfood/Pro Kala ry

Riitan silakkaherkku

Ainekset:

  • 800 g perattuja silakoita
  • 1-2 dl hapankorppuja jauhettuna
  • 1 kananmuna
  • 1/3 tl valkopippuria
  • 2 tl suolaa
  • voita

Valmistusohje

1. Jauha hapankorput jauhoksi.
2. Kierittele silakat vatkatussa kananmunassa ja sitten hapankorppujauhossa, joka on maustettu valkopippurilla ja suolalla.
3. Paista silakat kuumalla pannulla voissa.
Tarjoile perunamuusin kanssa. Etikkapunajuuria ja suolakurkkuja voit laittaa piristeeksi.


Teksti: Finfood/Pro Kala ry

Saaristolaissilakat

Ainekset:

  • 1 kg silakoita
  • 1 dl etikkaa
  • 1 dl ruokaöljyä
  • suolaa
  • sinappia
  • tilliä
  • persiljaa
  • ruohosipulia

Valmistusohje

1. Perkaa silakat ja poista evät ja selkäruodot. Aseta kalat voideltuun uuninkestävään vuokaan selkäosa ylöspäin.
2. Sekoita liemen aineosat keskenään ja kaada kalojen päälle.
3. Sirottele pinnalle tilliä, persiljaa ja ruohosipulia.
4. Hauduta miedolla lämmöllä uunissa n. 30 minuutin ajan. Tarjoa keitettyjen perunoiden kera.


Teksti: Työtehoseura

Silakkalaatikko (annoksesta tulee 4 alumiinivuoallista valmista laatikkoa, 5 dl)

Ainekset:

  • 350 g silakoita
  • 8-10 perunaa (vajaa kilo)
  • (200 g siankylkeä suikaleina)
  • 2 sipulia
  • 6 dl maitoa
  • 2 munaa
  • suolaa
  • valkopippuria
  • maustepippuria

Valmistusohje

  • perkaa silakat, fileoi halutessasi (=poista selkäruoto)
  • kuori ja viipaloi perunat, hienonna sipuli ja hauduta se kevyesti pannulla tai mikroaaltouunissa
  • Valmista munamaito: riko munat kulhoon, lisää maito ja mausteet ja vatkaa rakenne rikki (älä lisää suolaa, jos käytät suolasilakoita)
  • pane silakat, perunat, sipuli (ja siankylki)kerroksittain neljään alumiinivuokaan (5 dl) siten, että päällimmäinen kerros on perunoita (ja siankylkisuikaleita tai muutama voinokare)
  • kaada munamaito päälle ja kypsennä laatikoita uunissa +180 °C:ssa vähintään tunti

Käyttäessäsi suolasilakoita liota niitä tunnin verran maidossa tai yön yli vedessä.

 

Teksti: Marttaliitto

Silakkapuikot

Ainekset:

  • 1 kg silakoita
  • 2 keitettyä keskikokoista perunaa
  • 1 sipuli
  • 1 muna
  • 1 dl korppujauhoja
  • 1 dl ruokakermaa
  • 1 tl suolaa
  • valkopippuria
  • ripaus karria

Valmistusohje

Perkaa silakat ja ota päät pois. Selkäruodot voit jättää paikalleen, jos silakat eivät ole hyvin suuria. Leikkaa silakat kahtia. Kuori ja paloittele perunat ja sipuli ja pane kaikki aineet monitoimikoneen kulhoon. Sekoita aineet tasaiseksi massaksi. Voit muotoilla taikinasta puikkoja, pihvejä tai pullia, jotka pyörität ruisjauhoissa ja paistat pannulla kauniin ruskeiksi.


Teksti: Työtehoseura
Uunikala (4-6 annosta)

Ainekset:

  • 400 g pakasteturskaa tai tuoretta kalaa fileinä (lahnaa, siikaa, kuhaa, haukea tai lohta)
  • 1 tlk (200 g) ranskankermaa
  • suolaa
  • valkopippuria
  • sitruunapippuria
  • 1 rkl sinappia
  • 1/2 purjoa

Valmistusohje

Leikkaa purjo renkaiksi ja pane uuninkestävän paistovuoan pohjalle. Laita sulaneet kalafileet uunivuokaan purjorenkaiden päälle. Sekoita ranskankerma ja mausteet, kaada seos kalan päälle, peitä astia kannella. Kypsennä kalaa uunissa +200 °C:ssa noin 30 min tai mikroaaltouunissa täysteholla 8-10 min.

Samalla tavalla voit kypsentää vuoassa myös kokonaisen kalan, jonka tarjoat joko sellaisenaan tai esim. nokkosmuhennoksen tai ruohosipulikastikkeen ja uuniperunoiden kanssa. Kalan täytteeksi sopii esim. kasvis-kananmuna-purjosekoitus. Kypsentäminen paistopussissa säilyttää kalan mehevyyden ja suojaa uunipannua likaantumiselta.

Uunikalan voit tarjoilla myös kylmänä.


 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

valtatie 5:n helmi


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/paukarlahti/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309