Vapepa eli vapaaehtoinen pelastuspalvelu

 

Leppävirralla toimii vapaaehtoinen pelastuspalvelu (Vapepa), jossa paukarlahtelaisia on aktiivisesti mukana metsästysseura Paukarlahden Jousen kautta. Vapepan tehtävänä on tukea viranomaisia paljon pelastushenkilöstöä vaativissa tehtävissä. Tavallisin tilanne, jolloin viranomaiset hälyttävät Vapepan, on kadonneiden henkilöiden etsintä. Tehtävät voivat koskea myös majoitusta, liikenteen ohjausta ja henkistä tukemista. Esimerkiksi kesällä 2011 etsittiin Oravikoskella dementoitunutta vanhusta usean tunnin ajan ja etsittävä löytyi hengissä pitkälti vapaaehtoisten avulla.

 

Vapepan perustehtävänä on auttaa avun tarpeessa olevia ihmisiä. Tavoitteena on, että vapaaehtoisten valmius toimia viranomaisten apuna on mahdollisimman hyvä. Vapepa yhteensovittaa eri järjestöjen ja organisaatioiden yhteistyötä, jotta auttaminen on mahdollisimman tarkoituksenmukaista. Vapepa seuraa myös järjestöjen hälytysvalmiutta, niiden antamaa koulutusta ja käytettävissä olevaa kalustoa. Kehittyvä valmiustietokanta tehostaa osaltaan toimintaa. Paukarlahdesta lähtee ensimmäinen henkilöauto mukanaan 2-5 henkilöä sovitulle etsintäkeskukselle kahden tunnin sisällä hälytyksestä. Paukarlahtelaiset kokoontuvat etsintään Nesteen kylmäasemalle, josta lähdetään liikkeelle mahdollisimman täysillä autoilla. Etsintäkeskukselle saa tulla myös suoraan, jos se nopeuttaa etsintään lähtöä. Mitä enemmän on etsijöitä ja muita vapaaehtoisia, sen paremmat mahdollisuudet tehtävässä on onnistua.

 

Vapepa järjestää tarvittaessa etsintäkursseja ja kaikki ovat niihin erittäin tervetulleita. Vapaaehtoisia tarvitaan niin etsintään kuin myös muonitustehtäviin. Leppävirralla Vapepan yhteyshenkilönä toimii Anja Holopainen (puh. 050 599 1946) ja Paukarlahden Jousessa Jari Heiskanen (puh. 044 590 0594).

 

 

valtatie 5:n helmi


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/paukarlahti/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309