Siivellisen riistan reseptejä

 

KoskelosoppaKynityt koskelot keitetään kokonaisena vedessä mausteena maustepippureita ja ripaus suolaa. Kypsistä linnuista poistetaan rintalihat ja kintut. Liemeen pannaan perunalohkoja ja 1 rkl kaurahiutaleita litralle lientä. Saman aikaisesti luut saavat kiehua. Kun perunat ovat pehmeitä, poistetaan luut keitosta ja lisätään paloitellut linnun lihat keittoon.

Kaurahiutaleet suurustavat ja koskelon hienoarominen rasva täydentävät keittoa.


 

Sorsaa pannussaAinekset:

  • 2 sorsaa
  • suolaa
  • rouhittua valkopippuria
  • katajanmarjoja rouhittuna

Liemen keittämiseen:

  • 2 rkl voita
  • noin 5 dl vettä
  • suolaa, pippuria
  • laakerinlehtiä
  • pala selleriä
  • pala palsternakkaa
  • 2 porkkanaa
  • 1 sipuli kuorineen

Kastike:

  • sorsaliemi
  • 1 dl portviiniä tai madeiraa
  • 1 dl kuohukermaa
  • 2 rkl voita

 

Valmistusohje

Leikkaa sorsat kahtia rintalastan ja selkärangan kohdalta. Irrota selkärangat,  rintapalat ja koipireidet. Poista rintapaloista luut ja siivet. Mausta koipireidet ja rintapalat suolalla, pippurilla ja katajanmarjalla. Anna maustua sillä aikaa kun liemi kiehuu.

Liemi: Kuumenna rasva paistokasarissa ja ruskista sorsan luut ja kasvispalat. Lisää mausteet, suolaa niukasti ja vettä niin paljon että luut melkein peittyvät. Hauduta kannen alla noin 30 minuuttia. Siivilöi liemi laakeaan kattilaan tai paistokasariin, lisää viini. Keitä nestettä haihduttaen kunnes liemestä on jäljellä noin kaksi-kolme desiä. Lisää silloin kerma ja voi ja keitä kunnes kastike on kiiltävää ja sakeaa. Tarkista kastikkeen maku ja lisää mausteita tarvittaessa. Paista maustuneet sorsapalat suuressa paistinpannussa molemmilta puolilta hitaasti kypsiksi. Kaada kastike pannuun ja anna kiehahtaa. Kanna pannu pöytään ja tarjoa yrttipunajuurien, höyrytetyn kukka-ja ruusukaalin ja hyvän leivän kanssa.


Teksti: Pirjo Saastamoinen/Kodin PellervoSorsa-kantarellipata

Ainekset:

  • 2 patavalmista sorsaa
  • 1-2 rkl voita tai laktoositonta margariinia
  • 1 porkkana
  • 1 sipuli
  • 100 g selleriä
  • n. 1,5 l vettä
  • n. 1,5 tl suolaa
  • 1 tl kokonaisia mauste- ja mustapippureita
  • timjaminoksia tai kuivattua timjamia
  • (kourallinen pihlajanmarjoja)
  • 4-5 dl esikäsiteltyjä kantarelleja ruskistettunaKastike:
  • n. 8 dl siivilöityä keitinlientä
  • kastikesuurustetta (tummille kastikkeille) pakkauksen
  • ohjeen mukaan
  • 1/2 dl kermaa tai 75 g laktoositonta sulatejuustoa
  • (2 rkl riista- kantarellifondia)
  • (1-2 rkl pihlajanmarjahyytelöä)
  • (2 rkl konjakkia)

Valmistusohje

Ruskista huuhdotut ja kuivatut sorsat padassa ja lisää paloitellut juurekset myös ruskistumaan. Lisää vettä, jotta linnut juuri ja juuri peittyvät sekä mausteet ja pihlajanmarjat. Keitä reilun tunnin ajan.

Ota linnut liemestä, perkaa ja paloittele nahattomiksi ja luuttomiksi paloiksi. Siivilöi liemi, mittaa kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Suurusta kastikesuurusteella pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää sorsapalat ja ruskistetut kantarellit. Mausta pata kermalla tai sulatejuustolla ja halutessasi fondilla, pihlajanmarjahyytelöllä ja konjakilla.


Ohje: Piia Jaatinen/Reetta Resepti Palvelu/Kuopion Prisma

HELPPO PUNAVIINIKASTIKE RIISTALINNULLE

  • 2    dl sorsan paisto/haudutuslientä (korvaa loput riistafondilla ja vedellä)
  • 4    rkl fariinisokeria
  • 3    dl punaviiniä (oikein tanniinista tai maun mukaan)
  • 0,5 dl mustaherukkahyytelöä
  • 80   g voita
  • mustapippuria
  • suolaa
  • (riistafondia)
  • 2-4 rkl tummaa maizenaa
  1. Keitä kattilassa haudutuslientä. punaviiniä. fariinisokeria ja mustaherukkahyytelöä sekä voita ja mausteita kasaan noin 5 minuutin ajan.
  2. Lisää maizena suurusteeksi ja tarkista maku – lisää riistafondia, jos on tarvis.

 

Ruokala.com -reseptitFasaaninrinta (4 annosta)

Marinadi:

  • 2 dl  oliiviöljyä
  • 2 dl  pilkottua tuoretta ananasta
  • 2 tl  tuoretta timjamia
  • 2 tl  tuoretta rosmariinia
  •        mustapippuria

 

Puhdista fasaaninrinnat. Varaa noin 150 g lihaa / syöjä.

600 g  puhdasta fasaaninrintaa

 

Sekoita aineet keskenään ja hiero fasaaninrintojen pintaan. Anna maustua n. 1 vrk. Pyyhi marinadi pois ja ruskista pannulla. Loppukypsennä uunissa noin 110 asteessa n. 35 min.

 


Ruokala.com -reseptitAnkanrintaa, hunaja-sipulimarmeladia ja lämmintä balsamiviinietikkakastiketta

(4 annosta) 2 ankanrintaa (150-170 g/henkilö)

  • 600-700 g  ankanrintaa
  • 130-150 g  siitakesieniä
  • 15 g            mantelilastuja
  • suolaa
  • pippuria

Ruskista luuttomat ankanrinnat paistinpannussa rasvapuoli ensin hyvin rapeaksi ja vatsapuolta vain hetken. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista 200 C uunissa 8-10 minuuttia. Anna vetäytyä hyvin ennen viipalointia, etteivät lihasnesteet valu ulos.

Ankanrinnan päälle voit vielä paistaa vähässä voissa tuoreita siitakesieniä mantelilastuilla höystettynä.


Ruokala.com -reseptit (4 annosta) 

Appelsiiniglaseerattua sorsapaistia 

 

Varaa puolikas sorsaa syöjää kohti. Sulata sorsa, Poista kädellä sorsan sisältä mahdolliset sisäelimet. Katkaise siivet viimeisestä nivelestä. Ne ovat rumia ja niissä ei ole mitään syötävää. Ruskista sorsa pannulla kauttaaltaan. Pilko juurekset ja laita uunivuokaan yhdessä sorsan kanssa. Kaada lihaliemi päälle. Paista 165 C n. 1,5 tuntia. Jäähdytä hiukan. Halkaise lintu saksilla kahtia rintalastan kohdalta. Poista rintalasta, selkä ranka, reisi- ja siipiluut.2  kynittyä, patavalmista sorsaa (n. 800 g /kpl)

 

  • 2  porkkanaa
  • 1  palsternakka
  • 0,5  selleri
  • 2  sipulia
  • 1,5 l  lihalientä

 

Appelsiiniglaseeraus:

  • 6 rkl  appelsiinimarmeladia
  • 1  appelsiinin mehu
  • 1  appelsiinin kuori

Appelsiiniglaseeraus

Keitä appelsiininkuoria noin 10 minuuttia. Suikaloi ohuiksi suikaleiksi. Sekoita marmeladi, mehu ja kuori keskenään, sivele seoksella sorsat nahkapuolelta. Lämmitä puolikkaita sorsia tilkassa haudutuslientä uunipellillä 200 C n. 8 minuuttia.


Ohje: Piia Jaatinen/ Reetta Resepti Palvelu/Kuopion Prisma

APPELSIININEN SORSAPAISTI

  • 2  kynittyä sorsaa (noin 1.5 kg) 2-3 sipulia

  • 2  porkkanaa
  •     palsternakka
  •     pala selleriä
  • 4  isohkoa perunaa
  • 2  rkl riistafondia
  • 3 dl ruokakermaa
  • 2 dl appelsiinimehua
  •    suolaa
  • 1,5 dl appelsiinimarmeladia

 

  1. Ota iso, korkeareunainen uunivuoka. Pilko sinne sekaisin porkkanat, palsternakka, selleri, perunat ja sipulit – jätä melko suuriksi paloiksi.
  2. Lisää päälle liemi riistafondista, kermasta ja appelsiinimehusta sekä suolasta.
  3. Laita sidotut sorsapaistit vihannespedille ja sivele päälle runsas kerros appelsiinimarmeladia.
  4. Laita uuni 250 asteeseen noin 5-10 minuutiksi, kunnes paistin pinta saa hieman ruskeaa väriä. Alenna lämpö 150 asteeseen ja kääri vuoka folion tai peitä kannella. Anna hautua uunissa noin 2- 2,5 tuntia.

Ohje: Piia Jaatinen/ Reetta Resepti Palvelu/Kuopion Prisma

MEHEVÄ SORSAPAISTI

  • 1-2 uunivalmista sorsaa
  • 150 g silavaa tai savupekonia
  • 2-3 sitruunaa
  • suolaa
  • pippuria
  • valkosipulin kynsiä
  • 3-5 dl valkoviiniä
  • 50 g voita
  • 4 rkl vaaleaa maizenaa
  • 1 dl kuohukermaa
  • suolaa
  • pippuria (cayenne tai musta)

 

  1. Hankaa nahattoman sorsan pintaan sitruunaa, suolaa ja pippuria sekä valkosipulin kynsiä. Asettele silava tai pekonit sorsan päälle siten, että saat reunat paistin alle, etteivät ne käpristyisi uunissa. Yritä saada koko päällyspinta peittoon.
  2. Laita uunivuokaan pohjalle valkoviini, voi, kerma ja mausteet sekä suuruste, sekoita tasaiseksi.
  3. Laita myös sorsa(t) vuokaan ja uuni 175 asteeseen. Paista noin 2-3 tuntia, kunnes lihan pintaa painettaessa ei enää tule punertavaa lihasnestettä. Paiston loppuvaiheessa voit kääräistä vuoan päällyksen folion sisälle, jotta herkut pysyvät mehevinä maistamiseen asti.

Tarjoile esimerkiksi punajuuri perunasoseen tai vaikkapa kermaperunoiden kera.


Ohje. Piia Jaatinen /Reetta Resepti Palvelu/Kuopion Prisma

OLUTTA JA SORSAA

  • 1-2 sorsan lihat suikaleena
  • 3 pulloa vaaleaa olutta
  • 3 rkl öljyä
  • 2 rkl fariinisokeria
  • katajanmarjoja
  • timjamia
  • valkopippuria
  • laakerinlehtiä
  • suolaa
  • mustaherukoita tai mustaherukkahyytelöä persiljaa
  • 2 dl kuohukermaa

 

  1. Kaada oluet isoon kattilaan ja sekoita joukkoon öljy ja mausteet. Lämmitä lientä ja anna sen kiehua noin 5 minuuttia. Jäähdytä. Lisää liemeen sorsasuikaleet ja anna marinoitua noin 1 vuorokausi.
  2. Ota suikaleet marinadista ja paista paistinpannulla.
  3. Siivilöi marinadi ja kiehuta siitä hyvä liemi noin 10-15 ajan. Suurusta ja I isää kermaa tarvittaessa.

Tarjoa vaikkapa keitettyjen perunoiden kera.


Reetta Resepti Palvelu/Kuopion Prisma

 HELPPO JA HERKULLINEN SORSAPAISTI

  • 2 heinäsorsaa

  • grillaus- tai marinointikastiketta
  • 2-3 sipulia
  • n. 1 dl punaviiniä
  • 2 tl paprikajauhetta
  • suolaa maun mukaan
  • vettä

 

  1. Nylje ja puhdista sorsat. Voit joko paloitella ne tai jättää kokonaisiksi.

  2. Aseta lihat kulhoon ja sivele marinointikastiketta lihan pintaan. Älä käytä liikaa kastiketta, jottei lihan oma maku peity. Laita kulho jääkaappiin marinoitumaan 4 h – 1 vrk:ksi.

  3. Laita lihat uunipellille ja ruskista noin 170 asteessa. Voit käyttää myös uunin grillivastusta. Käännä lihoja välillä.

  4. Pilko sipulit kattilaan ja kaada niiden päälle punaviini.

  5. Laita levy pienelle lämmölle 1 -tai 2 -asentoon.

  6. Lisää kattilaan paprikajauhe ja suola. Halutessasi lisää sekaan 2 rkl 0liiviöljyä.

  7. Lisää lihat kattilaan, lisää vettä ja laita kansi päälle.

  8. Kypsennä noin 2 tuntia tai kunnes lihat ovat kypsiä. Jos lientä on liian paljon. pidä kantta avoinna ja höyrystä ylimääräinen vesi pois.

Tarjoile keitettyjen perunoiden, puolukkahillon ja punaviinin kanssa.


Ohje: Piia Jaatinen/ Reetta Resepti Palvelu /Kuopion Prisma

PAISTETTUA SORSAA JA MUSTAJUURIKASTIKETTA

  • 1-2 sorsaa
  • pippuria
  • suolaa
  • basilikaa
  • 2 sipulia

  • 4 mustajuurta
  • 3 dl valkoviiniä ja/tai riistalientä
  • 2 dl smetanaa
  • 200 g mozzarella- juustoa vihreitä viinirypäleitä

 

  1. Irrota sorsista rintapalat ja koipipalat. Paista palat mieluiten valurautapannulla voissa molemmilta puolilta kypsiksi. mausta runsaasti suolalla ja pippurilla.
  2. Laita palat vielä uuniin 100 asteeseen folioon käärittynä odottamaan kastikkeen valmistumista.
  3. Lisää voita pannuun Ja kuullota pilkotut sipulit ja mustajuuret. Kun ne ovat pehmenneet, lisää neste ja basilika. Anna kiehua muutama minuutti. Suurusta maissijauhoilla, jos on tarvis.
  4. Tarjoa paistettu sorsa mustajuurikastikkeen. mozzarellakuutioiden ja viinirypäleiden kera. Lisukkeeksi sopii keitetyt perut tai riisi.

Ohje: Piia Jaatinen/ Reetta ReseptiPalvelu/Kuopion Prisma

SORSAA JA KERMAKASTIKETTA

  • 1-2 sorsaa

  • 2 dl riistalientä (vesi+riistafondi)
  • 3 dl kuohukermaa
  • rosepippuria
  • 2-3 rkl sitruunamehua
  • paprikajauhetta
  • suolaa
  • (sinihomejuustoa tai mustaherukkahyytelöä voit lisätä maun mukaan)
  • (tummaa maizenaa)

 

  1. Paista sorsan koipipalat ja rintapalat, mausta suolalla ja pippurilla.

  2. Laita kattilaan nesteet ja mausteet. hauduta miedolla lämmöllä noin 10-15 minuuttia. Suurusta maizenalla halutessasi sopivan sakeaksi.

Ota kattila pois liedeltä ja lisää sinihomejuusto tai mustaherukkahyytelö, voit pitäytyä myös perinteisessä kermakastikkeeqsa Ilman näitä.


Teksti: Marja Malilen/ApuPaistettu sorsa

Ainekset:

  • 1 sorsa
  • voita paistamiseen
  • suolaa
  • 1 rkl hunajaa
  • rouhittua mustapippuria
  • pala selleriä
  • 2 porkkanaa
  • muutama pienehkö punasipuli

Liemi:

  • 3 dl vettä
  • ripaus suolaa
  • muutama mustapippuri
  • laakerinlehti
  • linnun maksa, sydän ja kaularanka

Kastike:

  • 4 dl lientä
  • 1 rkl Maizena-kastikesuurustetta
  • 1 rkl mustaherukkahilloa
  • (1 rkl sinihomejuustomuruja)
  • 1 dl kermaa

Valmistusohje

Huuhdo ja kuivaa sorsa. Mittaa liemiainekset kattilaan ja keitä hiljalleen noin 15 minuuttia, siivilöi. Ruskista lintua hieman voissa. Siirrä sorsa uunipannulle, mausta ja lisää pannulle lohkotut sipulit ja juurekset. Kaada päälle sisäelimistä keitetty liemi. Lisää tarpeen mukaan vettä.

Pane lintu uuniin 150 asteeseen ja anna kypsyä noin tunnin ajan. Valele liemellä muutaman kerran paistumisen aikana.

Siivilöi paistoliemi ja valmista siitä kastike. Kuumenna liemi, suurusta ja mausta mustaherukkahillolla (ja juustolla) sekä kermalla.


Karin urpupaisti teerestäKarin urpupaisti

Kari tutkii mielellään, mitä riistaeläimet ovat milloinkin syöneet. Lokakuun puolivälissä teeren sisältä löytyi koivunlehteä, puolukkaa, urpuja, kanervaa ja mustikan varsipaloja. Perattuaan linnun hän keräsi metsästä mausteet lintupataa varten.

  • 20 g rasvaa
  • kynitty teeri
  • 4 dl mustaherukkamehua
  • 5 vihertävää koivunlehteä
  • 30 puolukkaa
  • 1 rkl urpuja
  • 1 – 2 vartta mustikkaa ja kanervaa
  • ripaus suolaa
  • 1 dl kastikelientä ja 2 rkl  ohrakasta

Kuumenna pata ja lämmitä rasva. Irrota kintut ja ruskista linnun osat voissa padassa. Lisää pataan mehuja muut raaka-aineet. Sulje pata kannella ja anna linnun hautua koon mukaan 1-1 1/2 tuntia. Valele lintua pari kertaa kypsymisen aikana. Irrota linnusta kinttu-ja rintalihat. Paloittele luut pataan, lisää  desi vettä ja keitä kastikepohjaa 15 minuuttia. Siivilöi kastike ja suurusta se ohrakkaalla. Tarkista kastikkeen suola. Pane tarjoiluvadille mustikan ja kanervan varsia ja tilkka mustaherukkamehua. Leikkaa teeren lihat viipaleiksi varsien päälle.Tarjoa kastike erikseen ja lisäkkeeksi perunamuusia.

Takan loimussa teeripaistin värit pääsevät edukseen.Mustaherukkakastikkeen makusointu sopii teeren makuun paremmin kuin parhain viinikastike.


 


 

 


 

Comments are closed.