Isomman riistan reseptejä

Mehukas hirvipaisti

  • 1½ kg luutonta, pakastettua hirvenlihaa, esim. sisä- tai ulkopaistia

  • Mausteliemi:

  • 1 l vettä

  • ½ dl suolaa

  • 2 häränlihan makuista lihaliemikuutiota

  • 1 rkl sokeria

  • 1 sipuli

  • 1 porkkana

  • 1 tl mustapippuria

  • 2 laakerinlehteä

  • 1 nippu persiljaa

  • Vihannespaistos:

  • 20 pienoismaissintähkää

  • 4 punaista paprikaa

  • 3 pkt vihreitä papuja

  • 2 rkl oliiviöljyä tai voita

  • ½ tl suolaa tai maustesuolaa

Ohje

Pane paisti sulamattomana uunivuokaan ja paista sitä 100 asteessa 12 tuntia. Pistä lihalämpömittari 3-4 tunnin kuluttua paistin paksuimpaan kohtaan. Kun lämpömittari osoittaa 70 astetta ja liha on punertavaa ja mehevää, paisti on kypsä. Kiehauta mausteliemen vesi ja lisää suola, lihaliemikuutiot ja sokeri. Kuori ja viipaloi sipuli ja porkkana. Lisää ne liemeen, samoin kuin karkeaksi murskattu mustapippuri ja murennettu laakerinlehti. Lisää myös silputtu persilja. Keitä lientä 5-10 minuuttia. Kaada liemi lihan päälle astiaan, jossa se mahtuu peittämään koko paistin. Anna paistin maustua liemessä vähintään 6 tuntia. Leikkaa valmis paisti ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa pienoismaissit, puhdistetut paprikat ja pavut 1 cm:n kokoisiksi paloiksi. Paista niitä rasvassa muutama minuutti ja mausta suolalla. Tarjoa vihannespaistos paistin kanssa


Ohje: Jaakko Kolmonen/Reetta ReseptiPalvelu Kuopion Prisma

PIKASTROGANOFF HIRVESTÄ

  • 1/2  dl rypsiöljyä
  • 1     dl sipulisilppua
  • 2     rkl tomaattisosetta
  • 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 4-5 dl riistalientä tai vettä
  • 3-4 dl kypsiä hirvenpaistisuikaleita
  • 1    dl smetanaa
  • suolakurkkukuutioita

 

Kypsennä sipulit öljyssä kasarissa. Lisää jauhot ja tomaattisose. Sekoita aineksia pari minuuttia.

Lisää kastikepohjaan kiehuvaa riistalientä desin erissä koko ajan tasaisesti vispaten.

 

Anna kastikkeen hautua viitisen minuuttia. Sekoita kiehuvaan kastikkeeseen lihasuikaleet, smetana ja suolakurkkukuutiot. Tarkista suola.

 


Ohje: Jaakko Kolmonen/Reetta ReseptiPalvelu/Kuopion Prisma

HIRVI-SIENIPIHVI

  • 400 g hirvijauhelihaa

  • 2 dl rouskuhakkelusta

  • ripaus maustepippuria

  • ripaus suolaa

  • margariinia paistamiseen

  • 4 dl sipuliviipaleita

Sekoita sienet, jauheliha ja mausteet taikinaksi. Leivo sentin paksuisia pihvejä ja paista ne pannulla rasvassa. Pihvit voi myös kypsentää leivinpaperin päällä uunipellillä 250 asteisessa uunissa.

 

Kypsennä samassa paistinrasvassa sipuliviipaleet pihvien pinnalle. Tarjoa lisäkkeeksi puikuloista tehtyä perunamuusia.

 


Reetta ReseptiPalvelu/Kuopion Prisma

HIRVIPAISTI

  • 800 g hirvipaistia
  • 200 g silavaa
  • suolaa
  • valkopippuria
  • lihalientä
  • erilaisia juureksia (esim. porkkana-. lanttu- ja sipulikuutioita)

 

Leikkaa paisti auki ja nuiji se muovin välissä noin 2 cm:n paksuiseksi. Ripottele suolaa ja valkopippuria varovasti lihan pinnalle. Lado lihan päälle silavaviipaleet. Rullaa liha ja sido se narulla.

Ruskista paisti pannulla. Laita paisti uunivuokaan suikaloitujen juuresten kanssa. Kaada päälle valmista lihalientä siten. että pohja peittyy kunnolla. Laita kansi vuoan päälle.

Hauduta paistia niin kauan. että sen sisälämpötila on 75 C astetta.


Lähde: Alkon Julkaisema Etiketti-Iehti 1/1999/Reetta ReseptiPalvelu/Kuopion Prisma

HIRVEN MEDALJONGIT

  • 800 g pala hirven tai peuran fileetä tai hyvin raakakypsynyttä paistia
  • suolaa, paprikaa, mustapippuria muutama viipale silavaa
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 2 dl ranskankermaa
  • paprikajauhetta

 

Punaviini päärynät:

  • 2 isoa kiinteää päärynää
  • 2 dl punaviiniä
  • 1/2 dl sokeria
  • mustaherukkahilloa tai -hyytelöä

 

Perunakroketit:

  • 4 perunaa
  • 1 sipuli
  • öljyä
  • suolaa. paprikaa
  • 1 dl maitoa
  • 1 muna
  • 1 rkl vehnäjauhoja

 

Hiero lihan pintaan suolaa, mustapippuria ja paprikaa. Peitä pinta silavaviipaleilla ja pane kypsymään 175 asteiseen uuniin reiluksi tunniksi.

 

Kastike: Silppua sipuli ja valkosipulin kynnet ja hauduta ne läpikuultaviksi lihasta irronneessa rasvassa. Lisää ranskankerma ja mausta paprikalla.

Pidä kastike kuumana.

 

Punaviinipäärynät: Kuori ja puolita päärynät. Poista siemenet ja keitä päärynöitä punaviini-sokeri liemessä noin 10 minuuttia ja nosta valumaan. Täytä siemenkotelot mustaherukkahillolla.

 

Perunakroketit: Keitä perunakroketteja varten perunat ja survo ne. Lisää rasvassa haudutettu sipuli ja muut aineet.

Paista taikinasta ohuehkoja kakkaroita ohukaispannussa.

Viipaloi hirvenliha ja kaada kuuma kastike päälle. Nosta viereen päärynä ja perunakroketteja. Koristele salaatilla.

 


Lähde: Kodin Kuvalehti /Reetta Resepti Palvelu/Kuopion Prisma

PUNAVIINISSÄ HAUDUTETTU HIRVIPAISTI

  • reilu 1 kg hirvenpaistia

  • suolaa Ja mustapippuria

  • tuoreita mausteyrttejä (rosmariinia, timjamia. salviaa)
  • 150  g silavaviipaleita
  • 1-2  Juuriselleriä
  • 3-4  sipulia
  • 300 g tuoreita sieniä. esim. herkkusieniä
  • 2-4 dl punaviiniä
  • 1/2 – 1 dl kahvia
  • (lihalientä)
  • maissitärkkelystä suurustamiseen tilkka madeiraa

Hiero paistin pintaan suolaa Ja rouhittua mustapippuria.

Päällystä paisti kauttaaltaan mausteyrteillä Ja kietaise pintaan sitten silavaviipaleet. Sido paisti paketiksi puuvillalangalla.

Anna lihan odottaa huoneenlämmössä, uunin 200 asteeseen kuumenemisen ajan. Kuutioi selleri Ja lohko sipuli.

Pane paisti uuniin noin 20 minuutiksi. Lisää vuokaan punaviini, kahvi, selleri, sipuli ja kokonaiset herkkusienet. Alenna lämpötila 150 asteeseen ja jatka kypsentämistä vielä noin tunti, kunnes sisälämpötila on noin 65 astetta. Valele paistia useita kertoja liemellä kypsentämisen aikana.

Siivilöi liemi. lisää tarvittaessa lihaIientä ja suurusta veteen liuotetulla maissitärkkelyksellä. Syvennä makua tilkalla madeiraa.

Poista hieman jäähtyneen paistin pinnalta lanka.

Leikkaa silava suikaleiksi ja liha viipaleiksi. Nosta tarjoiluvadille paistin rinnalle meheviksi hautuneet kasvikset ja silavasuikaleet.


Ukko-Pekan hirvikäristys

  • 1 dl    silavakuutioita ja nokare voita tai1/2 dl rypsiöljyä ja nokare voita
  • 400 g hirven paahtopaistia
  • valkopippuria myllystä
  • 1 tl     suolaa
  • 2 dl    vettä

Ota liha pakastimesta jääkaappiin 10 tuntia ennen valmistusta. Leikkaa kohmeisesta lihasta poikkisyin millin paksuisia viipaleita. Kuumenna valurautainen paistinpannu. Ukko-Pekan kotitalossa, Kotkaniemessä on käytössä noin halkaisijaltaan 40-senttinen painava pannu, jossa käristäminen on onnistunut  helposti jo vuosikymmenien ajan. Kuumenna jompi kumpi rasvaseos ja siirrä lihat pannulle. Paistele lihoja, kunnes ne ovat kauttaaltaan harmaanruskeita. Pakasteinen liha on vaikea ruskistaa kauniin väriseksi.  Mausta lihat suolalla ja pippurilla. Kaada vettä lihojen päälle niin, että lihat osittain peittyvät. Sulje pannu kannella ja anna lihojen hautua lihan mureuden mukaan 10 – 30 minuuttia.
Kotkaniemessä käristyksen lisäkkeenä ovat Lemin punainen peruna, keitettyjä porkkanoita ja puolukkasurvosta.


Suomen, Karjalan ja Petsamon riistaruoat”-kirjastaPunaiset riistapyörykät

  • 1    muna
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 1 dl vettä
  • 3 dl kypsää punajuurta raasteena
  • 2 dl sipulisilppua
  • 2-3  valkosipulin kynttä
  • 1  tl mustapippuria
  • 2 tl  suolaa
  • 800 g riistajauhelihaa
  • rypsiöljyä paistamiseen

Anna hiutaleiden turvota tunnin verran. Ruskista sipulisilppu pannulla. Raasta kypsät punajuuret. Hienonna valkosipuli pieniksi kuutioiksi ja survo kuutiot tilkkaan öljyä. Näin maku antautuu paremmin. Vispaa muna ja sekoita hiutaleet, kasvikset ja mausteet tasaiseksi massaksi.  Vaivaa jauheliha massan kanssa taikinaksi. Paista koepyörykkä. Jos pyörykkä on liian kova,  notkista taikinaa vedellä ja mausta tarvittaessa lisää. Jos taikina on liian löysää, lisää vispattu muna. Paista pyöryköille makupinta öljytilkassa paistinpannulla. Loppukypsentämisen voi tehdä 100-asteisessa uunissa. Tarjoa pyöryköiden kanssa keitettyä perunaa ja sienikastiketta.

Kantarellikastike:

  • 1/2 dl rasvaa
  • 1 dl sipulisilppua
  • 5 dl omaan liemeen pakastettuja kantarelleja
  • 1/2 dl vehnäjauhoja
  • ripaus valkopippuria
  • ripaus suolaa
  • maitoa tai kermaa

Kypsennä sipulisilppu öljytilkkasessa  kattilassa. Purista sienihakkelus kuivaksi ja sekoita se sipulin kanssa. Sirottele vehnäjauhot sienien päälle koko ajan puuhaarukalla sekoittaen. Kaada hetken kuluttua lämmin sieniliemi 2-3 osassa sienien päälle sekoittaen koko ajan tehokkaasti. Mausta kastike.Notkista kastiketta tarvittaessa maidolla. Anna kastikkeen hautua  kymmenen minuuttia.

Pyörykät ovat kauniin punaisia niin raakoina kuin kypsinäkin.


Riistakroketit
Hakkaa1/2 litraa riistantähdepaloja hienoksi. Sekoita massaan vispattu muna, 2 rkl vehnäjauhoja ja ohenna taikinaa riistaliemellä. Muotoile massasta halkaisijaltaan kolme -senttisiä palleroita. Pyörittele ne vispatussa munassa ja siivilöidyissä korppujauhoissa. Kaada kattilaan kolme senttiä öljyä ja kypsennä öljyssä kroketit rapeapintaisiksi. Tarjoa krokettien kanssa sitruunanlohkoja tai mallasviinietikkaa, perunamuusia ja haudutettua punakaalia.


Salaattilautanen riistarouheesta (Menu -lehti)10 annosta

  • 850 g savustettua riistarouhetta
  • 1 kg   hunajamelonia
  • 500 g MENU jäävuorisalaattisuikaleita
  • 400 g  tuorekurkkua
  • 600 g  tomaattia

Kastike:

  • 600 g  MENU kermaviili
  • 50 g  MENU pakastepersiljaa
  • 10 g  MENU kuivattu basilika
  • 10 g  yrttisuolaa

Viipaloi meloni. Pienennä tomaatit, viipaloi kurkku, asettele salaatti pediksi lautasille.

Vihanneksia voi vaihdella oman maun ja vuodenajan mukaan. Lisää lopuksi riistarouhe meloniviipaleiden päälle.

Tee kastike ja laita se jääkaappiin joksikin aikaa ennen tarjoilua.

 

 

Hirvihöystö, Me Naiset -lehti

Valmistusaika: 1 1/2 tuntia

  • 700 g luutonta hirvenlihaa

  • 3 rkl voita

  • 2 sipulia

  • 3 rkl vehnäjauhoja

  • 3 dl vettä

  • 2 dl punaviiniä

  • 1 lihaliemikuutio

  • 2 rkl soijakastiketta

  • 1 tl mustapippuria

  • 2 tl rosmariinia

  • 2 tl paprikajauhetta

  • 1 l suppilovahveroita tai mustia torvisieniä

  • 1 hapan omena

  • 2 maustekurkkua

  • Lisäksi:

  • smetanaa

Kuutioi liha ja ruskista kuutiot voissa. Lisää joukkoon suikaloidut sipulit ja hauduta hetki. Ripottele lihoille jauhot, lisää nesteet ja mausteet. Hauduta miedolla lämmöllä tunti tai kunnes liha on mureaa.

Haihduta sienistä neste pannulla. Kuutioi suolakurkut ja omena. Lisää ainekset pataan kypsentämisen loppuvaiheessa.

Tarjoa höystön kanssa perunasosetta, karpaloita ja smetanaa.


Hirvikäristyksellä täytetyt tomaatit, Prisma -Ruokamaailma-reseptit

  • 300 g saksanhirvikäristystä

  • 1 rkl voita

  • 4 viipaletta Amerikan pekonia

  • 1 sipuli

  • 4 isoa pihvitomaattia

  • 1 dl tomaattien sisusta

  • 1-2 tl mietoa chilikastiketta

  • 2 rkl tomaattipyreetä

  • 1 tl rosmariinia, ripaus mustapippuria, ripaus suolaa

Voiteluun:

  • 2 rkl oliiviöljyä

Leikkaa jäisestä lihasta ohuita viipaleita. Käristä lihaviipaleet voissa kahdessa erässä. Ota ne pois pannusta ja ruskista kuutioidut pekoniviipaleet ja silputtu sipuli lopussa rasvassa. Lisää hirvikäristys uudelleen pannulle ja anna seoksen hautua hetken. Leikkaa tomaateista hattu pois. Koverra tomaatit ja laita osa sisuksesta paistinpannuun. Lisää joukkoon mausteet ja anna hautua vielä kymmenen minuuttia. Voitele uunivuoka öljyllä. Laita tomaatit siihen. Täytä tomaatit lihaseoksella, laita hattu paikoilleen ja kypsennä 225 asteessa noin 15 minuuttia. Tarjoa esimerkiksi lohko-perunoiden ja marinoitujen herkkusienten kera.


Mustaherukanmakuinen poronkäristys, Prisma -Ruokamaailma-reseptit

  • 300 g poronkäristyslihaa

  • 2 rkl voita

  • 1 rkl vehnäjauhoja

  • 1 dl vettä

  • 1 rkl vasikanfondia

  • 3/4 dl vahvaa mustaviinimarjamehua

  • 3-6 murskattua katajanmarjaa

  • 1 dl ruokakermaa, ripaus suolaa ja ripaus mustapippuria

Käristä lihaviipaleet voissa kahdessa erässä. Ripottele pinnalle vehnäjauhot ja sekoita. Lisää joukkoon vesi, fondi, mehu ja murskatut katajanmarjat. Anna seoksen hautua kypsäksi miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Lisää kypsymisen loppuvaiheessa kerma ja anna hautua vielä 10 minuuttia. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Tarjoa käristys sipulilla maustetun perunasoseen kanssa.


Linnun Virtuaalikeittiö

Hirvipaisti

  • Hirven sisä- tai ulkopaistia

  • Katajanmarjoja (10-20 kpl)

  • Viherpippuria

  • Mustapippuria

  • Yrttejä (lipstikkaa, rakuunaa)

  • Laakerinlehtiä

  • Valko- tai yrttiviinietikkaa

  • Vettä

Poista paistista kalvot ja aseta se uunivuokaan. Murskaa katajanmarjat ja pippurit morttelissa ja hiero ne paistin pintaan. Ripottele päälle yrttejä ja lisää laakerinlehdet. Kaada päälle loraus viinietikkaa ja lisää vettä niin, että paisti lähes peittyy (jos vuoka on hyvin iso paistin kokoon nähden, ei vettä kannatta lisätä liikaa, ettei marinadi laimene liikaa). Marinoi muutama tunti jääkaapissa, kääntele välillä. Paista uunissa 200 asteessa kannen alla, kunnes paisti on kypsä (sisälämpötila jotain 70 astetta). Voit paistaa paistia vielä vähän aikaa ilman kantta, jos haluat enemmän väriä pintaan. Valmista paistoliemestä kastike ja tarjoa paisti esim. keitettyjen perunoiden ja hyvän viinin kanssa.