Historiaa

Paukarlahdessa on ollut asutusta jo 1500-luvulla. Kustaa III toimesta valmistui 1700-luvulla kylän halki ratsupolku, joka on tunnettu sittemmin nimellä Kuninkaantie. Mm. sotaväen kuljetukset tapahtuivat kuninkaantietä pitkin silloin, kun vesiteitä ei voitu käyttää. Suomen sodan aikana 1808-1809 Paukarlahden hautausmaan kohdalla käytiin Sandelssin johdolla iso taistelu, josta mainitaan myös J. L. Runebergin Vänrikki Stoolin tarinoissa.

Paukarlahti on ollut kaunis maaseutukylä, joka on valittu Suomen toiseksi maisemakyläksi 1960-luvulla. Kylällä on toiminut neljä kauppaa ja useampi koulu. Maanviljely on ollut pääelinkeino, mutta kylällä on toiminut myös tiilitehtaita ja meijeri. Aktiivisesti toimineet Martat järjestivät kursseja ja tapahtumia ja seurantalolla pidettiin tansseja.

Sota verotti myös Paukarlahtea rankalla kädellä, siitä muistona sankarivainajien ristit kylän hautausmaalla. Sodan seurauksena kylälle saapui myös monia Karjalasta evakkoon lähteneitä perheitä.

Jos sinua kiinnostaa historia, niin ehdoton tutustumiskohde on Eemilän kotimuseo  aivan Paukarlahden rajalla. Siellä on esillä lukuisia Paukarlahdesta lähtöisin olevia vanhoja esineitä ja museon pitäjiltä kuulee mielenkiintoisia tarinoita alueen historiasta.

Lisää kylämme historiasta Paukarlahden_historiaa pdf-muodossa. Lataaminen kestää tovin, elä hättäele! Jos tarvitset pdf-lukijan niin täältä löytyy pieni ja simppeli Foxit-reader.

valtatie 5:n helmi


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/paukarlahti/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309